Prezentovani dokumenti

Privrednici nude rješenja za pomak u sektoru gradnje i obrazovanja u KS

Autor: Biznis.ba
Privrednici nude rješenja za pomak u sektoru gradnje i obrazovanja u KS
Prezentovani podaci

Udruženje privrednika 'Pozitiv' i Fondacija Mulalić organizovali su sastanak privrednika i zvaničnika iz izvršne i zakonodavne vlasti.

Sastanak je organizovan sa ciljem suočavanja s gorućim problemima Kantona Sarajevo u segmentu gradnje i obrazovanja, ali i problemima s manjkom radne snage. Osim detektovanja problema, ponuđena su i konkretna rješenja.

Važni dokumenti

Sastanku sa preko 30 domaćih privrednika prisustvovao je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, ministri u Vladi KS Naida Hota-Muminović i Zlatko Mijatović. Prisutnima su prezentovni važni dokumenti: "Prijedlog zakona o prostornom uređenju i građenju Kantona Sarajevo", Studija o obrazovanju KS te Studija prijedloga razvija Urbanih pravila KS.

Ministar Konaković upoznao je privrednike da je njegov fokus u prethodnom periodu bio rad na kreiranju političke stabilnosti na domaćoj i regionalnoj sceni te da je uvidio da ekonomija BiH ima ogromne šanse. On je naglasio da je BiH danas nadomak jedinstvenog tržišta EU, uz ogromnu finansijsku podršku Brisela koji na ovim prostorima konačno uviđa potencijal.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, Konaković je rekao da je najmanji pomak napravljen u sektoru gradnje, urbanizam, davanja dozvola i ubrzavanja procedura, ali da su neke važne reforme pokrenute i da su u poodmakloj fazi. Jedna od njih je reforma funkcionisanja službi za zapošljavanje, te je u tom kontekstu najavio da će u vrlo kratkom roku biti razdvojeni aktivni od pasivnih tražioca posla. Konaković je najavio da će u narednoj godini biti donesen i set fiskalnih zakona.

Pozvao je privrednike da budu glasniji u javnosti i kritikuju politiku, ali i oportuniste i polueksperte u društvu koji zaustavljaju projekte bez utemeljenja te da na taj način daju vjetar u leđa donosiocima odluka.

Povoljniji položaj za investitore

Dipl. ing. arh Hasan Ćemalović i dipl. pravnik Asim Ajanović prezentovali su "Prijedlog zakona o prostornom uređenju i građenju Kantona Sarajevo".

Ćemalović je naglasio da danas investitor za svaki regulacioni plan mora dobiti saglasnosti čak pet raznih nivoa vlasti, a da se ovim prijedlogom procedura potpuno pojednostavljuje.

- Sada se učini sve da se regulacioni planovi izrade, za što je potrebno dvije godine, a već sutra dan se krene se u izmjenu, pa sada u Gradu imate deponovano preko hiljadu korekcija regulacionog plana, rekao je Ćemalović.

Ajanović je rekao da je primjena važećeg zakona ukazala na određene probleme.

- U ovom prijedlogu investitor se dovodi u povoljniji položaj. Ovim prijedlogom investitor može da pokrene inicijativu za izradu regulacionog plana uz nadzor Zavod za planiranje i drugih nadležnih institucija. Također, trenutno se u postupak kao stranke uvode susjedi, iako je prethodno donesen planski dokument. Mi u ovom prijedlogu kažemo da: ako je društvo omogućilo svim građanima da učestvuju u donošenju planskog dokumenta u demokratskoj proceduri, onda je on iskoristio sve svoje mogućnosti da utiče i neće više biti konsultovan, rekao je Ajanović dodajući da bi se time skratili postupci.

Sada je do politike

Predsjedavajući Skupštike KS Elvedin Okerić rekao je da je trenutno stanje posljedica višedecenijskog nemara. Naglasio je da sada, za razliku od ranije, postoji opredjeljenje svih političkih partija da se ide ka reformskim rješenjima kada je u pitanju planiranje izgradnje.

- Za tri godine je KS donio 80 zakonskih propisa. To je ogroman posao i traži razgovore sa partnerima, nevladinim organizacijama, udruženjima. Politička volja je ključna stvar, a ove stvari se nalaze u planu i programu rada Vlade i Skupštine, rekao je Okerić.

On je potvrdio da je aktuelna većina u KS dogovorila usvajanje Urbanističkog plana KS te izradu novog zakona o prostornom uređenju ...

Studije o obrazovanju i urbanim pravilima

Ministrica Hota Muminović detaljno je prezentirala Studiju o obrazovanju rađenu pod sponzorstvom Fondacije Mulalić s ekspertima iz Velike Britanije. Studija sadrži dokument politika koje treba implementirati u propise i pravila. O kvalitetu Studije govori i podatak da je jedan od autora profesor koji je radio na izradi dokumenta politika koji je rezultirao onim što poznajemo kao "čudo malezijskog razvoja".

Prof. dr Adnan Pašić prezentirao je Studiju prijedloga razvoja Urbanih pravila KS. Dokument prepoznaje trenutno stanje, postojeće pravne legistlative, urbana pravila koja će biti svima razumljiva kako bi ih bilo lakše razvijati te vrlo jasne parametre u urbanoj transformaciji. U tom smislu je razvijen tzv. digitalni bizanac Sarajeva u saradnji sa jednim od ETH Zurich, što je prvi put da je to neko uradio u regiji.

Kasim Mujan, predsjednik UO Udruženja Pozitiv uputio je poziv vlastima da iskoriste privrednike i njihova znanja, te vlasti da olakšaju poslovanje privredi. Predsjednik Fondacije Mulalić, Azem Mulalić ponudio je vlastima Studiju o obrazovanju kao gotov proizvod te uputio molbu da ona u budućnosti bude prezentirana i drugim kantonima u FBiH.