Veći gubitak nego 2022.

Proizvodnja čipova: Intel bilježi veće gubitke od nekoliko milijardi dolara

Autor: Biznis.ba
Proizvodnja čipova: Intel bilježi veće gubitke od nekoliko milijardi dolara
Foto: Ilustracija

Intel je u utorak objavio produbljivanje operativnih gubitaka za svoju ljevaoničku firmu, što je udarac proizvođaču čipova dok pokušava vratiti tehnološko vodstvo koje je izgubio posljednjih godina od Taiwan Semiconductor Manufacturinga.

Intel je rekao da je proizvodna jedinica imala 7 milijardi dolara operativnih gubitaka za 2023., što je veći gubitak od 5,2 milijarde dolara operativnih gubitaka godinu prije. Jedinica je ostvarila prihod od 18,9 milijardi USD za 2023., što je pad od 31% u odnosu na 27,49 milijardi USD godinu prije.

Dionice Intela pale su za 4,3% nakon što su dokumenti predani američkoj Komisiji za vrijednosne papire i berzu (SEC).

Tokom prezentacije za ulagače, izvršni direktor Pat Gelsinger rekao je da će 2024. biti godina najvećih operativnih gubitaka za poslovanje firme s proizvodnjom čipova i da očekuje da će se pokriti na operativnoj osnovi otprilike do 2027.

Gelsinger je rekao da je posao ljevaonice bio opterećen lošim odlukama, uključujući prije godinu dana protiv korištenja strojeva s ekstremnim ultraljubičastim (EUV) nizozemske tvrtke ASML. Iako ti strojevi mogu koštati više od 150 miliona dolara, oni su isplativiji od ranijih alata za izradu čipova.

Djelimično kao rezultat pogrešnih koraka, Intel je povjerio oko 30% ukupnog broja pločica vanjskim ugovornim proizvođačima kao što je TSMC, rekao je Gelsinger. Cilj mu je smanjiti taj broj na otprilike 20%.

Intel je sada prešao na korištenje EUV alata, koji će pokrivati sve više i više proizvodnih potreba kako se stariji strojevi postupno ukidaj, prenosi SEEbiz. 

"U eri nakon EUV-a, vidimo da smo sada vrlo konkurentni u pogledu cijene, performansi (i) povratka na vodstvo", rekao je Gelsinger. "A u eri prije EUV-a snosili smo puno troškova i (bili) nekonkurentni."

Intel planira potrošiti 100 milijardi dolara na izgradnju ili proširenje fabrika čipova u četiri američke države. Njegov plan preokreta u poslovanju ovisi o uvjeravanju vanjskih firmi da koriste njegove proizvodne usluge.