Kompanije

PROMO: Duhanski dim, katran, ugljen monoksid – ovo su najštetniji sastojci u svakoj cigareti

Autor: Biznis.ba
PROMO: Duhanski dim, katran, ugljen monoksid – ovo su najštetniji sastojci u svakoj cigareti

"Pušenje je štetno po zdravlje" rečenica je koju je svaka osoba na planeti čula i koja je potpuno tačna.

Cigareta i duhanski dim sadrže brojne materije koje umnogome štete ljudskom zdravlju, kako pušača, tako i osoba iz njihovog okruženja. Pušenje kao navika je samo po sebi loše i izvor niza štetnih posljedica, međutim koliko je star ovaj problem toliko se i često postavlja pitanje da li postoji trajno rješenje za protjerivanje duhanskog dima.

Svakako bi najbolje rješenje bilo u potpunosti se odreći cigareta i duhanskog dima.

Najštetniji sastojak cigarete je duhanski dim

Sagorijevanjem cigarete stvara se duhanski dim koji sadrži više od šest hiljada materija, među kojima je za 100 dokazano da su štetne i potencijalno štetne. Kod manje štetnih alternativa koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja duhana, ne dolazi do sagorijevanja, dok se umjesto dima stvara aerosol. Najpoznatiji uređaj iz ove kategorije, koji je ujedno i naučno zasnovana alternativa je IQOS, za koji je utvrđeno da u prosjeku proizvodi 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Važno je napomenuti da to nužno ne znači i smanjenje rizika od 95 odsto.

Ugljen monoksid i katran – opasni po zdravlje na duže staze

Pored duhanskog dima, među najštetnijim hemijskim jedinjenjima koja se nalaze u cigareti su ugljen monoksid i katran. Prilikom pušenja cigareta, ugljen monoksid ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za njega od kiseonika. Katran, koji nastaje sagorijevanjem duhana, je ljepljiva materija braon boje koja sadrži više od 200 komponenti, od kojih su mnoge toksične. Kako prilikom konzumacije ne sagorijeva već zagrijava duhan, IQOS ne proizvodi ni katran već aerosolni ostatak.

Riječ nauke protiv sagorijevanja

Duhanske alternative daju odraslim pušačima mogućnost da konzumiraju duhan na manje štetan način, budući da je njihovom upotrebom izbjegnuto sagorijevanje, pa je samim tim i nivo štetnih materija značajno snižen, što potvrđuje i nauka, ali i relevantne međunarodne institucije zadužene za zaštitu javnog zdravlja ili regulaciju duhanskih proizvoda. Prošle godine Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) saglasila se da je

IQOS, uređaj za zagrijavanje duhana, proizvod modifikovanog rizika, a u obrazloženju se navodi da je izloženost štetnim materijama prilikom korištenja ovog uređaja značajno smanjenja u odnosu na pušenje cigareta. Međutim, i pored toga što je ova opcija bolja za pušača, treba napomenuti da ni ona nije bez rizika i da oslobađa nikotin, koji izaziva ovisnost. Prestanak pušenja kao opcija za pušača nema alternativu.

Tekst prenešen sa: Informer.rs

(Biznis.ba)