Australska vazdušna firma

Qantas Airways mora platiti kaznu od 73 miliona eura, poznato i zašto

Autor: Biznis.ba
Qantas Airways mora platiti kaznu od 73 miliona eura, poznato i zašto
Foto: Pexels

Australska vazdušna firma Qantas Airways pristala je platiti više od 73 miliona eura zbog tužbe regulatora. Firma je optužena da je prodavala hiljade karata na već otkazanim letovima.

Qantas Airways podijelit će oko 12 miliona eura između više od 86.000 kupaca koji su rezervirali karte na takozvanim “letovima duhova” i platiti nagodbu veću od 61 milion eura. Na nagodbu su se odlučili umjesto odlaska na sud, rekla je Australska komisija za konkurenciju i zaštitu potrošača (ACCC), a sve su potvrdili i iz vazdušne firme.

Ovo je najveća kazna ikad za jednog australskog zračnog prijevoznika i među najvećima u tom sektoru u svijetu.

“Priznajemo da je Qantas iznevjerio kupce i da nije zadovoljio vlastite standarde. Nagodba znači da možemo kompenzirati pogođene kupce puno prije nego da se slučaj nastavio na Saveznom sudu”, rekla je izvršna direktorica Vanessa Hudson napominjući da sud još mora potpisati nagodbu.

“Ova kazna poslat će snažnu poruku drugim firmama da to ne smiju raditi”, rekla je predsjednica ACCC-a Gina Cass-Gottlieb.

Međutim, visina nagodbe je neznatna u poređenju s neto dobiti većom od 906 miliona eura koju analitičari predviđaju da će Qantas imati do kraja juna, prema podacima London Stock Exchange Groupa.

Oni koji su kupili karte na nepostojećim domaćim letovima trebali bi dobiti 138 eura, a ljudi koji su kupili karte za međunarodne letove trebali bi dobiti 277 eura uz povrat novca, rekli su avioprijevoznik i regulator.

Tužba ACCC-a bila je usredotočena na mjesece nakon ponovnog otvaranja australske granice 2022. godine jer su prije toga na snazi bila razna ograničenja zbog pandemije, prenosi Reuters. Tada su globalno otkazani mnogi letovi zbog nedostatka osoblja, a putnici su imali pritužbe na izgubljene kofere.

Qantas je tvrdio da se suočava sa sličnim izazovima kao i vazdušni prijevoznici širom svijeta, ali ACCC je rekao da svojim postupcima krši zakon o potrošačima. Regulator tvrdi da je vazdušna firma ponekad prodavala karte za letove sedmicama nakon što su ti letovi bili otkazani. Cass-Gottlieb iz ACCC-a istaknula je da je nagodba uključivala obećanje Qantasa da to neće ponovno učiniti.

Qantas još uvijek čeka da sazna koliko će morati platiti za gotovo 1.700 zaposlenika koje je otpustio 2020. godine nakon što je sud utvrdio da su otpuštanja bila nezakonita.