Kompanije

Radnici Fabrike Zrak u Sarajevu obustavili proizvodnju: Direktor firmu vodi iz kafane, nestalo 50 miliona kapitala

Autor: Biznis.ba
Radnici Fabrike Zrak u Sarajevu obustavili proizvodnju: Direktor firmu vodi iz kafane, nestalo 50 miliona kapitala
Ipak, jutros u 8 sati nezadovoljni radnici su kazali da je proizvodnja obustavljena jer tri mjeseca nisu primili platu, a doprinosi im se ne uplaćuju od 2010. godine.

"Direktora nema već dva mjeseca, vodi firmu iz kafane. Odnesu mu se papiri na potpis i on potpiše", kazao je Mujezin Delić.

On je kazao da se poslovni prostori Fabrike Zrak trenutno izdaju trgovačkim lancima.

"To su prostori od posebnog značaja za namjensku proizvodnju, a pretvaraju se u trgovačke kuće. Mi idemo u proceduru štrajka, kako je određeno zakonom", dodao je radnik Mujo Delić.

Naš sagovornik ističe da su uputili saopćenje Direkciji za namjensku proizvodnju, ministarstvu i članovima Nadzornog odbora te da čekaju njihovu reakciju.

"Nismo radili ni jučer ni danas. Da smo kod Dodika pobrinuo bi se čovjek za nas sigurno", dodaje radnik.

Suljo Rizvanović, dugogodišnji radnik Zraka za Klix.ba kaže da je od 1998. godine kapital Fabrike smanjen za 50 miliona KM.

"Kada je rađen bilans preduzeća Zrak procijenjen je na 60 miliona 1998. godine. Od tada svi direktori i uprave su smanjivale kapital. Kako je smanjen? Krađom i marifetlucima. Preduzeće je u situaciji gdje sada vrijedi oko 10 miliona. Kapital se istopio za 50 miliona", kazao je Rizvanović.

Nezadovoljni radnici ističu da se u objekte za namjensku proizvodnju sada slažu keksovi.

"Bakir Izetbegović nam govori da je namjenska industrija u uzlaznoj putanji, da je pokretač privrede, a ovdje se objekti za namjensku proizvodnju izdaju za slaganje keksova. Neka dođe i vidi", dodao je Suljo Rizvanović. radnik preduzeća Zrak.

Biznis.ba / Klix.ba