Kompanije

Rekordna potrošnja prirodnog gasa za mjesec decembar

Autor: Biznis.ba
Rekordna potrošnja prirodnog gasa za mjesec decembar

U posljednje vrijeme registrirana je povećana potrošnja prirodnog gasa u Federaciji Bosne i Hercegovine te je 17. decembra potrošačima u Federaciji isporučeno 1.211.828 Sm3 prirodnog gasa, što čini rekordnu dnevnu isporuku u decembru od 2014. godine.

Kako je saopćeno iz BH-Gasa, u ovu dnevnu isporuku ne ulaze dnevne količine isporučene potrošačima u Zvorniku, koje su za taj dan iznosile 146.503 Sm3, što ukupno za BiH iznosi 1.358.331 Sm3.

Ovo praktično znači da je iskorišteno 75 posto od maksimalnog dnevnog kapaciteta gasovoda.

Ukupna potrošnja u BiH 19. decembra iznosila je 1.418.521 Sm3/dan što znači da je iskorištenost kapaciteta gasovoda 79 posto od maksimalnog dnevnog kapaciteta.

Iz BH-Gasa napominju da temperature zraka nisu bile ekstremno niske, već da se radi o prosječnim dnevnim temperaturama za ovaj period godine.

Istovremeno, prema sadašnjem nivou potrošnje prirodnog gasa u Federaciji, u decembru 2018. godine BH-Gas će potrošačima isporučiti oko 32 miliona Sm3 prirodnog gasa.

Potrošnja prirodnog gasa za decembar ove godine predstavlja najveću količinu isporučenog prirodnog gasa za mjesec decembar od 2010. godine.

- Ovim pokazateljem se potvrđuje da prirodni gas ima svoje mjesto u energetskom miksu Bosne i Hercegovine, a posebno u Kantonu Sarajevo - saopćeno je iz BH-Gasa.

Biznis.ba / FENA