Kompanije

Rezultati MOL Grupe: Stabilno poslovanje uprkos nepovoljnom spoljnom okruženju

Autor: Biznis.ba
Rezultati MOL Grupe: Stabilno poslovanje uprkos nepovoljnom spoljnom okruženju

MOL Grupa je objavila svoje finansijske rezultate za drugi kvartal i prvu polovinu 2023. godine. MOL Grupa je u prvih šest mjeseci ostvarila EBITDA od 1.125 miliona dolara, dok je u drugom kvartalu EBITDA dostigla 411 miliona dolara. I na rezultate istraživanja i proizvodnje i rezultate rafinerije i marketinga uticalo je pogoršanje makro uslova i zadržavanje ogromnih vladinih dažbina, uključujući dodatne poreze i dodatne naknade za rudarstvo. Osim toga, na rezultate u drugom kvartalu uticao je novi dodatni porez na dohodak u Mađarskoj od 315 miliona dolara za cijelu 2023. godinu, koji je u potpunosti priznat kao jednokratna naknada u drugom kvartalu. Aktivnost Korisničke usluge oporavila se od prošlogodišnjih niskih nivoa i doprinijela sa skoro 43 posto ukupnoj EBITDA MOL Grupe, djelimično umanjivši efekte nepovoljnog vanjskog okruženja. MOL Grupa svoja očekivanja za EBITDA za cijelu 2023. godinu postavlja na oko 2,5 milijardi američkih dolara.

Predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi komentirao je rezultate:

Makro okruženje nije bilo dovoljno dobro da nadoknadi negativne učinke državnih intervencija u regiji centralne i istočne Evrope, koje su bez sumnje ostavile traga na našim rezultatima u prvoj polovici godine, a posebno u drugom kvartalu 2023. Trenutne razine vladinih nameta – osim ako se ove izvanredne mjere postupno ukinu u bliskoj budućnosti – pogoršat će konkurentnost MOL Grupe i opteretiti stvaranje novčanog toka potrebnog za naše investicione planove. Ne uzimajući u obzir negativne vanjske učinke, operativni rezultat MOL Grupe bio je snažan, djelatnosti su nastavile sa svojim strateškim ulaganjima, a MOL Grupa uspjela je pokrenuti i svoju novu poslovnu liniju gospodarenja otpadom.

U drugom kvartalu 2023., EBITDA Istraživanja i proizvodnje pala je na 99 miliona američkih dolara te je iznosila 382 miliona dolara u prvom polugodištu 2023., što predstavlja pad od 83 posto i 65 posto u usporedbi s istim razdobljima prošle godine. Pojednostavljeno stvaranje slobodnog novčanog toka djelatnosti praktički je nestalo u drugom kvartalu 2023. zbog poreza na ekstra dobit i dodatne rudne rente koje je nametnula mađarska Vlada, a smanjenje cijena ugljovodonika također je imalo negativan učinak na rezultate. Obujam proizvodnje nafte i gasa pao je za 5 posto u drugom kvartalu na godišnjoj razini jer je proizvodnja u polju Shaikan u iračkom Kurdistanu zaustavljena zbog zatvaranja izvoznog gasovoda tijekom cijelog kvartala. Kao rezultat izvanrednih napora u skladu s predanošću MOL-a regionalnoj sigurnosti opskrbe, proizvodnja u Mađarskoj porasla je za 6,5 posto na godišnjoj nivou u kvartalu, čime su proizvodne količine na razini Grupe u prvoj polovici godine dosegle 91,6 mboepd, znatno iznad očekivanja za proizvodnju.

Neto CCS EBITDA Rafinerija i marketinga u drugom kvartalu 2023. smanjena je na 102 miliona dolara, dok je polugodišnji rezultat iznosio 487 miliona dolara. Značajno smanjenje u drugom kvartalu potaknuto je dodatnim porezima, kao što je jednokratni trošak poreza na ekstra dobit, i slabom maržom petrohemije u kombinaciji s potražnjom i pritiskom na cijene. Potražnja za motornim gorivom pala je za 12 posto u Mađarskoj u usporedbi s drugim kvartalom 2022. budući da je ograničenje cijena potaknulo potrošnju u baznom razdoblju, dok je potražnja porasla u drugim zemljama centralne i istočne Evrope, posebno u Hrvatskoj (+8 posto); općenito, ukupna prodaja proizvoda Grupe ostala je ista.

EBITDA Usluga kupcima u drugom se kvartalu 2023. gotovo učetverostručila na godišnjoj razini, dosegnuvši 175 miliona dolara, čime su rezultati divizije u prvom polugodištu iznosili 301 milion američkih dolara. Ublažavanje propisa o ograničenju maloprodajnih cijena u regiji centralne i istočne Evrope, daljnje povećanje doprinosa segmenta negoriva i izvrsni interni rezultati bili su glavni pokretači poboljšanih rezultata. Istovremeno, količine prodaje u drugom kvartalu 2023. porasle su za 16 posto na godišnjoj razini, uz dodatak više od 200 miliona litara pozitivnog anorganskog utjecaja akvizicije Lotosa u Poljskoj, dok su količine prodanih goriva porasle u većini zemalja osim Mađarske, gdje se potražnja normalizirala nakon ukidanja ograničenja cijena. Broj lokacija Fresh Cornera porastao je na 1.180 u drugom kvartalu 2023. s 1.103 u istom razdoblju prošle godine.

EBITDA za gas značajno je porasla na godišnjoj razini u drugom kvartalu 2023., na 60 miliona dolara, jer je potražnja za prekograničnim kapacitetima porasla, čime je rezultat za prvo polugodište premašio 139 miliona američkih dolara. Zbog nižih nabavnih cijena gasa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dobrim rezultatima pridonijeli su i smanjeni operativni troškovi.

Biznis.ba