svjetski rudar

Rio Tinto pregovara o preuzimanju američkog proizvođača litija Arcadium

Autor: Biznis.ba
Rio Tinto pregovara o preuzimanju američkog proizvođača litija Arcadium
Foto: X.com

Drugi po veličini svjetski rudar Rio Tinto izrazio je interes za preuzimanjem američkog proizvođača litija Arcadium, potvrdile su dvije kompanije u odvojenim izjavama u ponedjeljak.

Nikakvi finansijski detalji nisu objavljeni. Rio Tinto je rekao da nema sigurnosti da će bilo kakva transakcija biti dogovorena.

Tržišna vrijednost Arcadium Lithiuma trenutno iznosi 3,31 milijardu dolara, prema podacima LSEG-a. Dionice firme koje kotiraju na australskoj burzi skočile su preko 42% u ranoj trgovini u ponedjeljak.

Uspije li dogovor, Rio Tinto bi postao jedan od najvećih dobavljača litija, zaostajući samo za Albemarleom i SQM-om. Rio bi također dobio pristup rudnicima litija i postrojenjima za preradu na četiri kontinenta. Ovaj potez dolazi dok rudarske firme nastoje osigurati neophodne minerale za globalnu energetsku tranziciju.

Cijene litija bile su pod pritiskom zbog kineske prekomjerne ponude. Cijene referentne vrijednosti 99,2% litij karbonata pale su preko 20% od početka godine na 10.800 USD po metričkoj toni, pokazuju podaci FactSeta, prenosi SEEbiz.

Saul Kavonic, voditelj energetskih istraživanja u MST Marquee, rekao je za CNBC da je Rio Tinto čekao pad litija kako bi krenuo u spajanja i preuzimanja koja bi mu mogla osigurati odjel litija na svjetskoj razini.

"Arcadium je vjerovatno godinama bio na nišanu Rio Tinta, ali cijene i procjena litija dugo su bile visoke", rekao je.

"Naposlijetku, Rio Tinto je želio igrati u prostoru litija samo ako su htjeli biti prva tri proizvođača", rekao je CNBC-u putem e-pošte, dodajući da se rudarski div bori da postigne prvu razinu izloženosti litiju organskim sredstvima, istraživanjem ili spajanja i preuzimanja manjih razmjera.

Rio se susreo sa značajnim otporom u Srbiji u vezi s planiranim rudnikom Jadar, za koji je Rio vjerovao da ima potencijal da bude "vrhunska imovina litijskih borata". Stanovnici stalno pozivaju Beograd da zaustavi projekt zbog zabrinutosti da bi rudarski projekt mogao zagaditi okoliš.

U nedavnim rezultatima Arcadiuma u drugom tromjesečju, firma je projicirala skok od 25% u kombiniranim količinama prodaje litij hidroksida i litij karbonata za 2024. u usporedbi s 2023. Firma je također potvrdila svoje namjere da poveća razine proizvodnje u svojim nedavnim proširenjima u Argentini.