Kompanije

Rusija želi veću proizvodnju plina, ali priča je složenija

Autor: Biznis.ba
Rusija želi veću proizvodnju plina, ali priča je složenija

Sankcije na opremu za LNG projekte (pogoni za proizvodnju, pohranu i distribuciju ukapljenog zemnog plina) u Rusiji mogle bi teško pogoditi ruske ambicije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je ipak istakla da ih to neće poremetiti.

“Rusija je nepokolebljiva nastaviti s povećanjem proizvodnje LNG-a unatoč američkim sankcijama”, izjavila je Zaharova.

Američki State Department ranije je saopćio da Bidenova administracija radi s američkim saveznicima na sankcijama za Novatekov projekt Arctic LNG-2, vrijedan 25 milijardi dolara, a rok za prekid transakcija u vezi s projektom ističe uskoro, u januaru.

Upravo je ova objava vjerojatno potaknula Rusiju da potvrdi da se ništa neće ispriječiti u njezinim LNG ambicijama. Ukapljeni plin jedino je rusko gorivo čije su isporuke Evropi prošle godine porasle na oko 19,2 milijardi m3 (ili 35 posto više u odnosu na prethodnu godinu), dok se izvoz kopnenim putem jako smanjio.

Međutim, priča oko sankcija je složenija – nametanje zapadnih ograničenja LNG sektoru odnosi se na zabranu prodaje, prijenosa i izvoza opreme i tehnologija za ukapljivanje plina na rusko tržište, čime se onemogućuje daljnja saradnja ruskih i zapadnih firmi.

To se osobito tiče projekta Arctic-2, u kojem Novatek, TotalEnergies, CNOOC, CNPC i drugi imaju udjele, trebao bi pokrenuti proizvodnju do kraja ove godine. TotalEnergies je ranije ovog sedmice rekao da trenutno procjenjuje “posljedice” označavanja Arctic LNG 2 entiteta na kojeg će se primjenjivati sankcije.

Taj naftni div je već otpisao 15 milijardi dolara imovine zbog sankcija Rusiji. Izvršni predsjednik Novateka, Leonid Mikhelson, optužio je Bidenovu administraciju ranije ove sedmice za nametanje sankcija kako bi cijene LNG-a bile visoke, što je pogodovalo lokalnim proizvođačima LNG-a koji se bore s višim troškovima proizvodnje.