94. najbogatiji Rus

Ruski milijarder kupio Zvečevo

Autor: Biznis.ba
Ruski milijarder kupio Zvečevo
Foto: Arhiv

Hrvatska kompanija Zvečevo dobila je novog vlasnika, firmu Flexway ruskog milijardera Denisa Štengelova.

Većinski vlasnik Zvečeva Zdravko Alvir prodao je više od 75 odsto udjela u Zvečevu zagrebačkoj podružnici kompanije Flexway čije je sjedište u Dubaiju.

Osnivač hrvatske podružnice Flexway Adriatic je kompanija Flexway sa sjedištem u Ujedinjenima Arapskim Emiratima, odnosno u slobodnoj zoni u Dubaiju. Vlasnik Flexwayja je Denis Štengelov koji vlasnički kontroliše i KDV, veliku prehrambenu kompaniju u Rusiji. KDV se bavi i proizvodnjom slastica te ima u vlasništvu maloprodajni lanac Yarche! s više od hiljadu supermarketa u Rusiji. Štengelov, ruski državljanin, godinama živi u Australiji, a Ukrajina ga je stavila na popis sankcioniranih osoba, piše Danica.

Ko je Štengelov?

Denis Štengelov 94. je najbogatiji Rus i 2133. najbogatiji u svijetu s bogatstvom vrijednim 1.3 milijarde dolara, objavio je Forbes.

Kompanija Flexway Adriatic, osnovana je prošle godine u decembru u Hrvatskoj, sada mora da objavi javnu ponudu za preuzimanje svih dionica Zvečeva, odnosno oko 25 odsto koje drže mali dioničari. Među njima je i Nenad Bakić s 2.25 dionica. Na čelu firme Flexway Adriatic je Ilija Karamatić, menadžer koji u Hrvatskoj radi i za rusku kompaniju KDV grupa, koja je u vlasništvu Štengelova.

Zvečevo je prošlu godinu zaključilo s prihodima od 14.5 miliona eura, 37 odsto više nego godinu ranije. Smanjen je i gubitak, sa 842 hiljade eura u 2022. na 174 hiljade eura u prošloj godini, piše Lider.