Zloupotreba položaja

Ryanair pod istragom italijanskih regulatora

Autor: Biznis.ba
Ryanair pod istragom italijanskih regulatora
Foto: Unsplash

Italijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zloupotrebe dominantnog položaja koja je nanijela ozbiljnu i nepopravljivu štetu putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, saopćili su italijanski mediji.

U nekoliko navrata Ryanair je fizičkim i online turoperatorima blokirao pristup ponudama i popustima na svojoj web stranici, utvrdio je regulator.

Irski prijevoznik ima najveći udio u italijanskom tržištu, prema podacima regulatora.

Najveća evropska aviokompanija po broju putnika ima osam dana za odgovor na odluku regulatora. Njeni predstavnici vjerovatno će se sastati s predstavnicima agencije u drugoj polovini sedmice, prenose Financije hr.

Ako Ryan ne ponudi uvjerljive argumente za svoje postupke, morat će ukloniti sve prepreke koje postavlja agencijama za putovanja i konkurenciji.

Kompanija želi učvrstiti vodeću poziciju na italijanskom tržištu i zainteresirana je za dodatne termine u rimskoj zračnoj luci Fiumicino. To bi moglo otvoriti povezivanje nacionalnog prijevoznika ITA Airwaysa i Lufthanse, prema odredbama Evropske komisije.