irski avionski prijevoznik

Ryanair povećao neto dobit 34%

Autor: Biznis.ba
Ryanair povećao neto dobit 34%
Foto: Unsplash

Irski niskotarifni avionski prijevoznik Ryanair u poslovnoj je godini koja je završila krajem marta ostvario neto dobit od 1,92 milijarde eura, što je 34 posto više nego godinu prije. Prihodi su porasli za 25 posto na 13,4 milijarde eura, prenose strane novinske agencije.

Kako je priopćeno iz Ryanaira, povoljni poslovni rezultati prvenstveno su posljedica veće potražnje koja je zasjenila rast cijena goriva.

Potražnja za njihovim avionskim kartama porasla je za devet posto, pa su u prošloj poslovnoj godini izbrojali 184 miliona putnika. Gorivo je u međuvremenu poskupjelo za gotovo trećinu na 5,1 milijardu eur, prenosi SEEbiz.

Istodobno, irski avionski prijevoznik najavio je da bi mogao prevesti do 200 miliona putnika u tekućoj finansijskoj godini, dok se avionski sektor nastavlja oporavljati od pandemije covida-19.

"Konačni rezultati uvelike će ovisiti o tome kako ćemo izbjeći štetne događaje", rekao je izvršni direktor Michael O'Leary u izjavi objavljujući poslovne brojke.

Među rizicima je izdvojio velike poremećaje kontrole zračnog prometa zbog ratova u Ukrajini i Gazi, kao i daljnja kašnjenja isporuka vezana uz američkog proizvođača aviona Boeing.