panevropski problem

Ryanair upozorava na rast broja putnika pod utjecajem alkohola i droga

Autor: Biznis.ba
Ryanair upozorava na rast broja putnika pod utjecajem alkohola i droga
Foto: X

Posljednjih mjeseci sve je više putnika koji piju alkohol i droge u avionima, a potom se ponašaju neprimjereno, upozorio je izvršni direktor niskotarifnog avioprijevoznika Ryanaira Michael O'Leary.

Kako je istaknuo, to je panevropski problem, a najgore je na linijama iz Velike Britanije prema odredištima poput španjolske Ibize.

Zbog sve većeg broja spomenutih problema, O'Leary se založio za restrikcije prodaje alkohola na aerodromima. Kako bi se ograničili incidenti - neprimjereno ponašanje i nasilje - putnicima se ne bi smjelo prodavati više od dva pića po putovanju, rekao je za britanski The Daily Telegraph, a razgovor su sažele i strane novinske agencije.

“Ne želimo osuđivati ljude koji piju neku vrstu pića. Ali dok je ljudima zabranjeno voziti pod utjecajem alkohola, mi im još uvijek dopuštamo ulazak u avione", rekao je, prenosi SEEbiz.

Prema njegovim riječima, osoblje pansiona ne može prepoznati sve pijane ljude, pogotovo ako dolaze u grupi.

“Sve dok mogu stajati i kretati se, proći će. Kad avion poleti, međutim, počinju problemi s neprimjerenim ponašanjem”, opisao je.

Kako je objasnio, dodatni problemi nastaju zbog kašnjenja polazaka letova, kada putnici konzumiraju još više alkohola. Nekada su oni koji su previše spavali završili mamurni ili zaspali, a sada su i ti ljudi na tabletama i praškovima”, oštar je bio.

“Radi se o ovoj mješavini. Čovjek postaje agresivniji i sve ga je teže kontrolirati”, dodao je.

Na meti tih putnika je kabinsko osoblje i drugi putnici, a najgore je na letovima za neke španske i grčke otoke.