Kontrola vlasti

SAD uvode ograničenja kompanijama za izvoz čipova u Kinu, slijedi ih Holandija

Autor: Biznis.ba
SAD uvode ograničenja kompanijama za izvoz čipova u Kinu, slijedi ih Holandija
ASML

Holandska vlada je naredila ASML-u da ograniči isporuku dijela svoje opreme za proizvodnju čipova u Kinu, saopštila je kompanija u ponedjeljak.

Ograničenje dolazi nakon što su Sjedinjene Američke Države pojačale vlastita ograničenja na vrste poluprovodnika koje će američke kompanije moći prodati Kini, a također su izvršile pritisak na svoje saveznike da uvedu vlastita ograničenja.

ASML, proizvođač opreme za proizvodnju poluprovodnika sa sjedištem u gradu Veldhovenu u Holandiji, rekao je u saopćenju da je holandska vlada nedavno djelimično oduzela njegovu „licencu za isporuku sistema za litografiju NXT:2050i i NXT:2100i 2023. “, a odluka bi uticala na “mali broj kupaca u Kini”.

ASML je poznat po svojoj sposobnosti u pravljenju mašina za litografiju, koje koriste svjetlo za štampanje uzoraka na silicijumu. Taj korak je ključan u masovnoj proizvodnji mikročipova, koji napajaju sve, od telefona do mašina za pranje veša.

Zbog svoje dominacije na tržištu, ASML su eksperti navelik kao lidera rastućeg raskola između Kine i Zapada oko pristupa naprednoj tehnologiji.

Nekoliko godina, holandska vlada suočena je s pritiskom Sjedinjenih Država da ograniči izvoz čipova u Kinu.

U oktobru je Bidenova administracija predstavila nova pravila koja dodatno proširuju sveobuhvatan skup kontrola izvoza koji je prvi put uveden 2022. ASML je rekao kada su pravila ažurirana da će zbog „dužine i složenosti propisa, ASML morati pažljivo procijeniti sve potencijalne implikacije.”

Ažurirana ograničenja izvoza će uticati na između 10% i 15% prodaje kompanije u Kini, rekao je izvršni direktor ASML Peter Wennink tokom poziva o zaradi u oktobru.

U svom saopćenju od ponedjeljka, kompanija je nakon razgovora s američkom vladom navela da je “dobila dodatna pojašnjenja opsega i uticaja američkih propisa o kontroli izvoza”.

Ali ne očekuje se da će „trenutni opoziv naše izvozne dozvole ili posljednja ograničenja američke izvozne kontrole imati materijalni utjecaj na naše finansije“, dodaje ASML.