Kompanije

Saobraćajni informacioni sistemi bh. kompanije u tri države

Autor: Biznis.ba
Saobraćajni informacioni sistemi bh. kompanije u tri države

Bosanskohercegovačka kompanija BS Telecom Solutions završila je realizaciju infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori u vrijednosti većoj od 1,5 milion KM, ugradivši saobraćajne informacione sisteme i softvere za upravljanje i kontrolu saobraćaja u tunelima Sozine i Raš.

Tunel Sozine najduži je drumski tunel u Crnoj Gori - 4.200 metara, te je realizacijom ovog posla sarajevska kompanija softverima za upravljanje i nadzor saobraćajem opremila najduže drumske tunele u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

- Ponosni smo na vlastite proizvode, koji su rezultat pameti i stručnosti bosanskohercegovačkih inžinjera uspješno ugradili u najduže tunele u tri zemlje, a to su 1. mart u BiH, tunel Manajle u Srbiji i sada Sozine u Crnoj Gori - pojasnio je direktor BS Teleocom Solutions Mirza Varatanović.

Napomenuo je da je to potvrda da je ova kompanija regionalni lider kada je u pitanju tržište pametnih transportnih sistema (ITS), te da je “BS Husky” softver jedan od najkonkurentnijih i najkvalitetnijih proizvoda u ovoj oblasti, saopćeno je.

Izvršni direktor kompanije Monteput Jonuz Mujević koja upravlja tunelima Sozine i Raš izrazio je zadovoljstvo kvalitetom urađenih poslova, dodajući da je nakon ugradnje nove opreme ovaj tunel postao jedan od najmodernijih u široj regiji.

- Raniji sistem upravljanja i nadzora bio je zastario i imali smo dosta problema tokom održavanja. S novim sistemom podigli smo sigurnost učesnika u saobraćaju i postavili standarde za sve buduće slične poslove koji nas očekuju u toku gradnje autoputa čiji dio će postati i tunel Sozine - dodao je.

Biznis.ba / FENA