historijski posao

Saudia Airlines Group kupuje preko stotinu aviona od Airbusa

Autor: Biznis.ba
Saudia Airlines Group kupuje preko stotinu aviona od Airbusa
Foto: Bloomberg

Saudijska avionska grupacija Saudia Group objavila je najveći avionski posao u historiji Saudijske Arabije. Kupit će 105 aviona od evropskog proizvođača aviona Airbus.

Saudijska Arabija vidi vazduhoplovstvo kao ključnu komponentu za reformu svoje ekonomije.

Saudijski državni zračni prijevoznik Saudia bit će bogatiji za kupnju 54 aviona A321neo, a njegov niskotarifni prijevoznik Flyadeal za 12 aviona A320neo i 39 aviona A321neo, javlja francuska novinska agencija AFP. Saudijska flota trenutno broji 144, dok Flydealova 32.

Prema Salehu Eidu iz Saudije, isporuke će započeti 2026. i bit će dovršene do 2032. Cijena posla nije poznata.

Saudia, čije je sjedište u Jeddahu, poznata je i kao Saudi Arabian Airlines, a osnovana je 1945. godine, kada je dobila svoj prvi avion - dar tadašnjeg američkog predsjednika Franklina Roosevelta.

"Ovaj značajan sporazum uključuje 105 potvrđenih aviona i predstavlja važnu prekretnicu ne samo za saudijsku avionsku industriju, već i za širu regiju", napisala je Saudia Group današnjom prigodom,a piše SEEbiz.

Riječ je o "najvećem avionskom poslu u historiji saudijskog vazduhoplovstva" i novoj investiciji saudijskih avionskih kompanija.

Saudijske vlasti već su predstavile plan za uspostavu nove velike zračne luke u glavnom gradu Rijadu, koja bi trebala moći primiti 120 miliona putnika godišnje. Iduće godine očekuje se početak rada novog saudijskog zračnog prijevoznika Riyadh Air.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman vidi vazduhoplovstvo kao ključnu komponentu reforme Vizije 2030 za transformaciju ekonomije koje je sada usredotočeno na naftu. Njegov cilj je više nego utrostručiti godišnji zračni promet na 330 miliona putnika do kraja decenije.