2026. godine

Siemens Mobility gradi prvu fabriku brzih vozova u SAD-u

Autor: Biznis.ba
Siemens Mobility gradi prvu fabriku brzih vozova u SAD-u
Foto: Siemens Mobility

Siemens Mobility gradit će prvu fabriku brzih vozova u SAD-u, u Horseheadsu, država New York.

Očekuje se da će proizvodnja u pogonu započeti 2026. godine.

“Ovo je uzbudljivo vrijeme ne samo za nas u Siemens Mobility, već i za željezničku industriju u cjelini,” rekao je Michael Peter, izvršni direktor Siemens Mobilityja.

„Ovaj novi pogon u Horseheadsu, New York, označava početak potpuno nove industrije u SAD-u – po prvi put na kontinent dovodeći i proizvodnju brzih željeznica i neke od najmodernijih svjetskih vozova. Dizajniran s najnovijom digitalnom tehnologijom blizanaca i iskorištavanjem rješenja svjetske klase za digitalne željeznice, American Pioneer 220s napravljen u New Yorku ima vrhunska poboljšanja, uključujući revolucionarni pogonski sistem bez zupčanika koji smanjuje potrošnju energije za 30% i omogućuje penjanje bez napora na strme uspone.”

“Budućnost američke brze željeznice bit će izgrađena na sjeveru države NY. Siemensovo ulaganje u sjevernom dijelu New Yorka postavit će temelje za sljedeće poglavlje transportne budućnosti naše nacije, stvaranje željeznice velikih brzina, što se prije samo nekoliko godina činilo kao san, ali zbog dvostranačkog Zakona o ulaganjima u infrastrukturu i zapošljavanju postaje stvarnost. Nakon mjeseci neumoljivog zagovaranja, ponosan sam što mogu najaviti da ovaj veliki proizvodni pogon s 300 radnih mjesta, prvi takve vrste za Ameriku, dolazi u sjevernu državu NY,” rekao je čelnik većine u američkom Senatu Chuck Schumer.

“Sjever države New York je bez premca u mogućnostima proizvodnje željezničkih vagona, s dubokom ponosnom historijom pionira u željezničkoj industriji i zajednicom koja je uzbuđena što će raditi na izgradnji budućnosti Amerike. Siemens Mobility izvrstan je dodatak izvanrednim proizvođačima koji već postoje u ovoj regiji i oduševljen sam što su poslušali moj poziv da dođu u New York i pridružit će se ekosistemu proizvodnje željezničkih vozila upravo ovdje u Južnoj razini. Sve su oči uprte u ovaj veliki korak u modernizaciji američke infrastrukture, a južna će razina biti na čelu! Zahvaljujući garniturama vlakova koje će biti napravljene upravo ovdje u okrugu Chemung. Punom parom naprijed je budućnost američke brze željeznice, a svako stajalište pokreću sindikalni radnici ovdje na sjeveru države NY.”

“Od početka smo govorili da će Brightline West postaviti zastavu za brze željeznice u Americi i postaviti temelje za novu industriju s nezamislivim ekonomskim prednostima. Današnja objava da se radna mjesta otvaraju hiljadama kilometara daleko od željezničke pruge samo je početna tačka,” rekao je Michael Reininger, izvršni direktor Brightlinea, prenosi SEEbiz.

“Prvi put ikada u SAD-u, proizvodit ćemo vlakove koji će se natjecati s najboljima na svijetu. Postižući brzine od preko 300 km/h, ovi će vozovi biti obilježeni najnovijim inovacijama dizajniranim za savremenog putnika i postavljanjem novog mjerila u prijevozu.”

Kada bude u potpunosti operativan, novi proizvodni pogon prostirat će se na gotovo 300.000 četvornih stopa i otvorit će oko 300 radnih mjesta – uključujući elektro-mehaničke montažere, upravljanje kvalitetom, kontrolu kvalitete, industrijsku proizvodnju i inženjere za testiranje, upravljanje projektima, upravljanje opskrbnim lancem i zaposlenike u logistici.