deutsche bahn

Sindikat u zadnji čas želi zaustaviti prodaju Schenkera DSV-u

Autor: Biznis.ba
Sindikat u zadnji čas želi zaustaviti prodaju Schenkera DSV-u
Foto: X.com

Deutsche Bahn želi prodati profitabilnu logističku kompaniju Schenker. Posao s danskim konkurentom DSV-om još mora proći kroz nadzorni odbor DB-a, a tu ima otpora.

U srijedu bi nadzorni odbor Deutsche Bahna trebao glasovati o prodaji logističke podružnice DB Schenker - ali odobrenje odbora je nesigurno. Željeznički i prometni sindikat EVG želi se usprotiviti prodaji, doznaje Njemačka tiskovna agencija. “Frankfurter Allgemeine Zeitung” je također izvijestio o projektu EVG-a. Ako EVG uspije uvjeriti ostale članove odbora u svoj stav, prodaja bi ipak mogla biti zaustavljena.

DB Schenker bi trebao biti prodan danskom konkurentu DSV-u za 14,3 milijarde eura. Time se posrnula DB grupa želi odvojiti od jednog od rijetkih internih poslovnih područja koja dobro funkcioniraju. Prihodi od prodaje u potpunosti će biti iskorišteni za smanjenje brda dugova koji su u prvoj polovici godine iznosili oko 33 milijarde eura.

Hoće li EVG kasnom ofenzivom spriječiti prodaju Schenkera, ostaje za vidjeti. Polovica 20-članog nadzornog odbora koncerna dolazi sa strane zaposlenika. Osim EVG-a, zastupljen je i Njemački sindikat lokomotiva, prenosi SEEbiz. Nije jasno hoće li i ona glasati protiv prodaje Schenkera. S poslodavačke strane u nadzornom odboru DB-a su dva državna tajnika i tri člana Bundestaga.

Ako u glasovanju bude neriješeno, predsjednik nadzornog odbora, Werner Gatzer, mogao bi iskoristiti svoje dvostruko pravo glasa kako bi progurao odluku protiv predstavnika zaposlenika.

Predstavnici zaposlenika preferiraju prodaju nego investitora

Nedavno je privatni kapitalni investitor CVC Capital Partners također bio zainteresiran za kupnju Schenkera. Predstavnici zaposlenika u Schenkeru radije bi prodali CVC. Strahuju da će prodaja DSV-u rezultirati velikim ukidanjem radnih mjesta.

Samo u prvoj polovici ove godine Schenker je ostvario operativnu dobit (EBIT) od 520 miliouna eura. Prije svega zahvaljujući Schenkeru željeznica je barem privremeno ponovno bila u plusu nakon koronakrize. U 2023. logistički div ostvario je dobit od 1,8 milijardi eura i izveo željeznicu iz zone gubitaka, barem operativno.