Kompanije

Sindikat zeničkog ArcelorMitalla za 23. oktobar zakazao generalni štrajk

Autor: Biznis.ba
Sindikat zeničkog ArcelorMitalla za 23. oktobar zakazao generalni štrajk
Upravni odbor Sindikata ArcelorMitala Zenica (AMZ), uz samo jedan suzdržan glas, jučer je donio odluku o zakazivanju generalnog štrajka u ovoj kompaniji u koji će stupiti 23. oktobra.

Generalna obustava rada zakazana je zbog nepotpisivanja Pojedinačnog kolektivnog ugovora, koji su predstavnici Sindikata Upravi kompanije dostavili 17. januara ove godine.

"Na dan početka štrajka, već od sedam sati ujutro, neće biti proizvodnje, neće biti ulaza sirovine i neće biti prodaje robe. Sva postrojenja će ići na toplotni režim", najavio je predsjednik Sindikata AMZ-a Zuhdija Kapetanović.

Navodi da su od vanredne sjednice Skupštine Sindikata imali pet sastanaka s vodstvom kompanije, ali se nisu dogovorili oko povećanja plaće. Plaća, kazao je, nije uvećavana od 2014. godine, a ponuda Uprave kompanije bila je da se varijabilno plaća uveća za 5,5 posto, dok je Sindikat tražio uvećanje plaće za 10 posto.

"Od povećanja, koje nam je ponudila Uprava, fiksni dio plaće, počev od 1. jula 2018. godine, bio bi povećan za dva posto, dok bi 3,5 posto bila 'Dodatna stimulacija' za 2018. godinu i to na osnovu finansijskih rezultata, što smo odbili. Sindikat zahtjeva da, u novom Pojedinačnom kolektivnom ugovoru, koji će vrijediti godinu dana, najniža satnica, prije oporezivanja, bude uvećana sa 3,06 na 3,37 KM. Zahtijevamo i isplatu regresa u visini od 50 posto prosječne plaće u kompaniji, a za radnike kvalifikacije KV uvećanje koeficijenta složenosti poslova sa 1,28 na 1,30", kazao je Kapetanović.

Povećanje plaće od dva posto, dodao je, u Sindiaktu smatraju sadakom, jer sva su dosadašnja povećanja bila veća od četiri posto.

"Ali, spremni smo još razgovarati, jer ima dosta vremena. Zato smo uzeli 33 dana da organiziramo štrajk, jer Zakon o štrajku ne ide u prilog nikome ko zakazuje štrajkove. Ako i do tada ne budemo sve odradili, prolongirat ćemo početak štrajka za nekoliko dana", kazao je Kapetanović.

Predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a Kenan Mujkanović kaže da je kompnija u zadnih 10 godina smanjila broj radnika za 1.700 izvršilaca, a proizvodnja je za 15,6 posto veća nego u zadnje četiri godine.

"Produktivnost po radniku povećana je za 35 posto, u odnosu na produktivnost od prije posljednjeg povećanja plaće", istakao je Mujkanović.

Biznis.ba / FENA