Split

Slovenska Iskra kupila tri firme u Hrvatskoj

Autor: Biznis.ba
Slovenska Iskra kupila tri firme u Hrvatskoj
ELMAP

Slovenska kompanija Iskra potpisala je ugovor o kupovini većinskog udjela kompanije ELMAP iz Splita, saopćili su danas iz kompanije, ne navodeći vrijednost transakcije.

ELMAP je jedna od vodećih kompanija u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sistema, elektroenergetike i infrastrukturnih sistema.

Ugovor su u Splitu potpisali glavni direktor i većinski vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnici splitskog ELMAP-a Ljubomir i Jasminka Božiković.

Šešok je istaknuo kako uprkos poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Evropi Grupa Iskra i dalje posluje izuzetno uspješno te je 2023. završila s gotovo 300 miliona eura konsolidiranih prihoda.

Rezultat je to, kako je rekao, između ostaloga i okretanja evropskih kupaca prema evropskim proizvođačima kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji.

"Preuzimanje ELMAP-a dio je naše strategije širenja akvizicijama firmi s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva, kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i preduzećem ELKA u Zagrebu", rekao je Šešok.

Naveo je i kako Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja.

Kao novi vlasnik to će, kako se navodi, primijeniti u daljnjem razvoju ELMAP-a koji su preuzeli.

Božiković je rekao kako je zadovoljan što će ELMAP postati član tako uspješne i poduzetne poslovne grupe kao što je Iskra te što će se tim u kojem je više od 30 radnika imati priliku dodatno razvijati.

Preuzimanje ELMAP-a, kako se navodi u saopćenju, treća je transakcija Grupe Iskra u Hrvatskoj - nakon kupovine šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019., od kada posluje pod novim brandom Iskra Shipyard, i zagrebačkog preduzeća ELKA 2021. godine.