Kompanije

Sony i Light zajedno prave telefon sa višestrukim kamerama

Autor: Biznis.ba
Sony i Light zajedno prave telefon sa višestrukim kamerama

Startup pod nazivom Light, koji je najpoznatiji po svojim kamerama sa višestrukim sočivima, objavio je da se udružuje sa kompanijom Sony. Partnerstvo će biti fokusirano na razvoj novih verzija multi-image senzora, koji će koristiti Sony sočiva.

Kompanije će se baviti i drugim projektima koje će koristiti Light tehnologiju, uključujući i razvoj mobilnog telefona sa četiri i više kamera.

Iako kompanije nisu objavile detalje oko toga šta sve ovo partnerstvo može da im donese, jasno je u kom pravcu će ono da ide. Light je razvio tehnologiju koja omogućava da se čak 16 individualnih kamera spakuje u jedno kućište mobilnog telefona i koje zajedno kreiraju jednu fotografiju rezolucije 52 megapiksela. Sa druge strane, Sony u svojoj proizvodnoj liniji ima sočiva i senzore koji mogu lako da se uklope u Light proizvode.

Light već neko vrijeme razmišlja o implementaciji svojih tehnologija u mobilne telefone. Oni su već predstavili neke koncept proizvode tog tipa, sa 9 ugrađenih senzora, ali taj koncept još uvijek nije zaživio. Partnerstvo sa Sony-jem omogućiće im da se to ostvari i u budućnosti možemo da očekujemo telefone sa većim brojem kamera nego što je to danas slučaj.

(Biznis.ba / NN)