Automobilska kompanija

Stellantis otpušta više od 2500 radnika u Italiji

Autor: Biznis.ba
Stellantis otpušta više od 2500 radnika u Italiji
Foto: X

Stellantis grupa će otpustiti više od 2500 radnika u Italiji. Ove mjere dolaze nakon otpuštanja 400 radnika u Sjedinjenim Državama putem videokonferencije na dan kada su radnici morali da rade od kuće.

Dakle, radnici su poslati da rade od kuće, a onda su pozvani i uručeni su im otkazi, piše Revija HAK. Ovi talasi otpuštanja se dešavaju u kontekstu energetske i tehnološke tranzicije, u kojoj kompanija pokušava da optimizuje svoje poslovanje da bi ostala konkurentna.

Mjere, koje su prema Stellantisu uglavnom dobrovoljne i utječu na zaposlene koji su blizu penzije ili koji žele da iskoriste nove prilike za daljnju karijeru, dio su šire strategije usmerene na smanjenje troškova i ubrzavanje prelaza na električne automobile, prenosi Autoblog rs.

Zanimljivo, ovaj novi talas smanjenja dolazi nedugo nakon što je italijanska vlada optužila grupu koju vodi Carlos Tavares za privilegovanje francuskih interesa. Italijanska vlada želi da Stellantis poveća svoju godišnju proizvodnju u Italiji na milion vozila, u odnosu na 750.000 prošle godine.