Kompanije

Šume RS: Bez ispunjenja proizvodnog plana

Autor: Biznis.ba
Šume RS: Bez ispunjenja proizvodnog plana
Foto: Šume RS

Proizvodni plan drvnih sortimenata u šumarstvu RS ove godine neće biti ostvaren jer usprkos dobrim rezultatima u augustu, septembru i oktobru neće moći da se nadoknadi raniji zaostatak nastao zbog vremenskih prilika i nedostatka radne snage, izjavio je Srni sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić.

- Ova godina će se završiti kako je i počela - loše, a takav će biti i početak naredne kada je u pitanju drvoprerada. Ipak, moramo biti optimisti, jer prema nekim prognozama i informacijama koje imamo iz Njemačke i Austrije, kao bitnih partnera RS, oporavak ovog sektora se očekuje u drugoj polovini naredne godine - rekao je Andrić.

Andrić je naveo statističke podatke po kojima je u oktobru proizvodnja raznih šumskih drvnih sortimenata u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana za 8,2%, a prodaja za 2,5%.

On je dodao da se povećanje proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata u oktobru može pripisati boljim vremenskim uslovima za proizvodnju, a da su august i septembar također popravili situaciju u proizvodnji i prodaji, ali nedovoljno da bi se realizirao godišnji plan proizvodnje.

- Ako promatramo podatke statistike za deset mjeseci ove godine, imamo proizvodnju manju za 5,2% u odnosu na deset mjeseci prethodne godine, dok je prodaja šumskih sortimenata bila manja za 7,2%- dodao je Andrić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za deset mjeseci ove godine proizvedeno je ukupno 1.528.200 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, dok je prodaja bila u ukupnoj masi od 1.522.706 metara kubnih.

U oktobru je proizvedeno 192.096 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, dok je prodano 212.756 metara kubnih.

Krajem oktobra na zalihama je registrovano 160.411 metara kubnih raznih šumskih sortimenata.

Andrić je naglasio da aktuelno stanje u šumarstvu uzrokuje i probleme u proizvodnji drvnih proizvoda i namještaja, na koje bitan utjecaj ima i smanjenje traženje na zapadnoevropskom tržištu, koji se automatski preliva i na naše područje