danska korporacija

Švedska firma Summa Equity stekla većinski udio u Nutrisu

Autor: Biznis.ba
Švedska firma Summa Equity stekla većinski udio u Nutrisu
Foto: X.com

 Impact investicijska firma Summa Equity stekla je većinski udio u Nutris LLC izdvajanjem iz danske korporacije.

Nutris je inovativna, održiva firma za proizvodnju hrane temeljene na biljkama sa sjedištem u Zagrebu, sa svojim istraživačkim i razvojnim naporima u Kopenhagenu, Danska.

- Ulaganje u sektor hrane biljnog porijekla ključno je jer prehrambeni sistem predstavlja veliki pritisak na resurse planeta. Pružanje održivih izvora proteina za rastuću globalnu populaciju ključni je i važan dio strategije učinkovitosti resursa. Ponosni smo što podržavamo jednog od istinskih inovatora u ovom području, rekao je Jacob Frandsen, partner u Summi.

Osnovan 2019. godine od strane vizionarskog hrvatskog poduzetnika Zvonimira Sedlića, Nutris predvodi pokret biljnog porijekla s misijom da hranu učini boljom podržavanjem razvoja poljoprivredne zajednice. Oslanjajući se na Sedličevo iskustvo trgovca usjevima i proteinima, Nutris je predan inovacijama i održivom rastu u industrijama koje se temelje na biljkama ujedinjujući poljoprivredne i tehnološke zajednice. Više od 500 poljoprivrednika pridružilo se Nutrisu, uzgajajući fava grah u modelu kružne ekonomije. Zajedno oblikuju budućnost održivih prehrambenih rješenja za rješavanje globalnih prehrambenih izazova.

Nutris je jedna od globalnih pokretačkih snaga u razvoju visokokvalitetnih, troškovno konkurentnih biljnih proteina primjenjivih na širok raspon kategorija proizvoda. Ambicija je preoblikovati prehrambenu industriju biljnim proteinima, uključujući fava grah, koji ima jedan od najnižih ugljičnih otisaka od svih biljnih proteina i preko 90% manje emisije od proteina sirutke. Fava grah nudi alternativu proteinima soje i graška, zadovoljavajući rastuću potražnju industrije i potrošača za održivijim biljnim opcijama, prenosi SEEbiz. 

Ulažući iz svog Summa Equity Fund III vrijednog 2,3 milijarde eura, akvizicija iskorištava utemeljenu historiju Summe u poboljšanju strategija stvaranja vrijednosti portfeljnih kompanija, s ciljem poticanja održivog rasta i rješavanja kritičnih globalnih problema. Summina akvizicija Nutrisa omogućit će firmi da proširi i dodatno poboljša svoju ponudu proizvoda. Ubuduće će fokus biti na povećanju prinosa i kapaciteta za poticanje poboljšanih performansi i rasta proizvodnje.

Osnovana 2016., Summa je utjecajni investitor koji se usredotočuje na tri tematska područja: Učinkovitost resursa, Promjenjiva demografija i Transformacija omogućena tehnologijom. Svrha Summe je ulaganje u rješavanje globalnih izazova.

Suma ima približno 5 milijardi eura imovine pod upravljanjem i napravio je više od 30 ulaganja u platforme putem tri prikupljena fonda do danas.