Barry Callebaut AG

Švicarska fabrika čokolade investira u uzgajivače kakaa

Autor: Biznis.ba
Švicarska fabrika čokolade investira u uzgajivače kakaa
Foto: Ilustracija/Unsplash

Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.

Švicarska fabrike čokolade sarađuje s farmama u Brazilu i Ekvadoru na "pilotiranju i razvoju najboljih praksi kako bi se stvorio skalabilan i profitabilan visokotehnološki model za održivi uzgoj kakaovca", objavila je firma u četvrtak u saopćenju za javnost.

Ovaj pristup dolazi u trenutku kada je ozbiljna nestašica kakaovca potaknula rekordno visoke cijene i skrenula pažnju na godine hroničnog nedovoljnog ulaganja u ključne zapadnoafričke zemlje, što je ometalo sposobnost poljoprivrednika da se obrane od bolesti i vremenskih rizika.

Inicijativa Future Farming ima za cilj "biti katalizator za druge da ulažu u poljoprivredu i stvaraju partnerstva s poljoprivrednicima kako bi modernizirali održivi uzgoj kakaovca u velikim razmjerima", rekla je firma u saopćenju za javnost.

Barry Callebaut potpisao je početni ugovor o saradnji s poljoprivrednim poduzećem u Bahiji, Brazil, na razvoju 5.000 hektara zemlje. Firmino imanje od 640 hektara u dolini Cerecitas u Ekvadoru također će biti dio inicijative, navodi se u saopćenju.

Steven Retzlaff, trenutno predsjednik globalnog kakaovca, postat će izvršni predsjednik FFI-ja i odgovarat će izvršnom direktoru Peteru Feldu. Alain Freymond postat će novi predsjednik globalnog kakaovca.

“Uvjeren sam da s FFI-jem ne samo da ćemo dovesti uzgoj kakaovca na industrijski nivo, već ćemo također pomoći da održivi kakao postane norma”, rekao je Retzlaff u saopćenju za javnost.