Usporavanje potražnje

Tesla očekuje nagli pad prodaje električnih automobila u 2024.

Autor: Biznis.ba
Tesla očekuje nagli pad prodaje električnih automobila u 2024.
Tesla Inc. / Tesla

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je o skoku prihoda u 2023. godini zahvaljujući sniženim cijenama, upozorivši da očekuje naglo usporavanje potražnje u 2024.

Tesla je prošle godine više puta snizio cijene kako bi održao potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1.8 miliona automobila.

Ukupni prihod poskočio je 19 posto, na 96.8 milijardi dolara, prateći skok isporuka. U istom postotku porasla je i neto dobit, dosegnuvši 15 milijardi dolara. Na kraju godine prihod je naglo usporio, uz stopu rasta od samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024., prenosi HINA.

Izvršni direktor Elon Musk upozorio je da će kineska konkurencija „više-manje uništiti većinu drugih automobilskih kompanija u svijetu”, ako se ne postave trgovinske barijere. Muskov poziv na uvođenje trgovinskih barijera na sve konkurentnijem tržištu nadovezao se na izvještaj koje je pokazalo da je kineski BYD u četvrtom tromjesečju prodajom prestigao Teslu.

Dodatni je problem posustajanje prodaje, nakon nekoliko dobrih godina, primjećuje BBC. I kineski proizvođači snizili su cijene kako bi potakli prodaju, a Evropa je u decembru bilježila pad za gotovo 17 posto u odnosu na isti mjesec 2022., prema udruzi ACEA.