Kompanije

TK: Ministar Gluhić posjetio firmu Hasić - Drvo

Autor: Biznis.ba
TK: Ministar Gluhić posjetio firmu Hasić - Drvo

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mirsad Gluhić u pratnji predstavnika Javnog preduzeća Šume TK-a i Kantonalne privredne komore Tuzla posjetio je danas firmu Hasić - Drvo u Zelinji Srednjoj, općina Gradačac.

Održan je sastanak na kojem je razgovarano o izgradnji saobraćajne infrastrukture, elektromreže, kao i pošumljavanju zemljišta specifičnim kulturama šumske vrste koja se koristi za izradu dječijih igračaka u toj fabrici.

Firma Hasić-Drvo koja zapošljava 93 radnika, u potpunosti izvozi proizvodni asortiman u zemlje Evropske unije, a jedina je u BiH koja proizvodi dječije igračke od specifičnih vrsta mekog drveta.

Najveći problem u toj firmi je snaga električne energije. Da je napajanje električnom energijom veliki problem, postalo je jasno tokom te posjete kada je u proizvodnom pogonu došlo do prekida u napajanju električnom energijom. Proizvodnja je u tom trenutku stala.

Vlasnik firme Hasić - Drvo Bešir Hasić zahvalio je delegacija koja ih je danas posjetila i koja je obećala pomoć u iznalaženju rješenja.

S ciljem da se pomogne toj uspješnoj firmi, delegacija koju je predvodio kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić, obišla je ovu firmu.

- Sva ministarstva će pomoći da se riješe problemi u ovoj fabrici, a posebno infrastrukturni problemi u koje je uključena i Elektrodistribucija - pojasnio je Gluhić.

Preduzeće je uputilo zahtjev JP Šume TK da dozvoli pošumljavanje jednog hektara šumskog zemljišta. To je jedan od dokaza da se radi o ekološki osviještenoj firmi, rečeno je danas.

Šef odjeljenja za pošumljavanje u JP Šume TK Refik Hodžić istakao je da im je cilj da taj hetkar zemlje pošume učenici osnove ili srednje škole početkom jeseni kako bi se izrazio značaj projekta.

Budući da je opredjeljenje Vlade TK da se pomogne firmama koje šire proizvodnju i imaju potencijala za nova zapošljavanje, i u narednom periodu će se pratiti stanje u ovom i sličnim privrednim društvima sa ciljem pravovremene pomoći, rečeno je danas.

https://www.youtube.com/watch?v=g-DV6HDuGa0

Biznis.ba / FENA