Rafinerija ulja Modriča

U Modriči će se graditi nova solarna elektrana

Autor: Biznis.ba
U Modriči će se graditi nova solarna elektrana
Rafinerija ulja Modriča

Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u tom gradu. Kompanija je Ministarstvu za prostorno ure

Rafinerija ulja Modriča planira graditi fotonaponsku elektranu instalisane snage od 6,3 MWp u tom gradu.

Kompanija je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS podnijela zahtjev za prethodnu procjenu uticaja na životnu sredinu za fotonaponsku elektranu koja nosi naziv “Fotonaponska elektrana broj 2”.

Rafinerija ulja Modriča nedavno je, navodi indikator.ba, sa Ministarstvom energetike i rudarstva RS Sporazum o saradnji između Vlade RS i ove kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije, prvenstveno izgradnje solarnih elektrana.

Imajući u vidu količine energije koje troši, energetsku krizu i porast cijene energenata, kompanija je izrazila namjeru i interes za ulaganje prioritetno u izgradnju solarnih elektrana i obezbjeđenje proizvodnje električne energije na taj način, prvenstveno za vlastite potrebe.

Kako je tada rečeno, kompanija će istražiti mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije na određenim lokacijama i o svom trošku sačiniti potrebnu dokumentaciju te podnijeti zahtjev za dodjelu koncesije, ukoliko studije pokažu tehničku izvodljivost i ekonomsku opravdanost realizacije. Vlada Republike Srpske je sporazumom izrazila spremnost da investitoru pruži pomoć u realiziciji projekta, u skladu sa važećim propisima. Sporazum je zaključen na period od dvije godine.

Rafinerija ulja Modriča je u većinskom vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft, koja je 2007. godine privatizovala preduzeća naftne industrije Republike Srpske.