Kompanije

U pola godine proizveli oružja za 115,8 miliona KM!

Autor: Biznis.ba
U pola godine proizveli oružja za 115,8 miliona KM!

Kompanije koje posluju u okviru namjenske industrije Federacije BiH, nastavile su ostvarivati odlične rezultate, što je dokaz da je vojna industrija u FBiH i dalje u ekspanziji i da posluje bez ikakvih problema.

Udvostručen rezultat

Samo u prvih šest mjeseci ove godine, prema rezultatima poslovanja, 13 kompanija ostvarilo je ukupan promet od 115.887.383 marke. Do kraja godine očekuje se promet od skoro 300 miliona KM, i to samo za firme u državnom vlasništvu.

Prema dokumentaciji Federalne direkcije za namjensku industriju, “Igman” iz Konjica i dalje je vodeća kompanija kad je u pitanju proizvodnja naoružanja. Ova kompanija prometovala je u pola godine čak 42,1 milion maraka, čime je, u odnosu na prvi kvartal, udvostručila rezultate.

Zatim slijede “Unis Ginex” iz Goražda sa 21,3 miliona KM, dok su u top pet još i vogošćanski “Pretis” sa prometovanih 18,8 miliona KM, “Pobjeda Rudet” sa 9,4 miliona KM, BNT Novi Travnik sa 7,3 miliona KM te “Pobjeda Tehnology” s ostvarenih 5,8 miliona KM.

I bugojanski “Binas” ostvario je solidne rezultate. Ova firma je u pola godine prometovala 2,9 miliona KM, a “Vitezit”, koji je prije godinu bio u stečaju i prošle godine ostvario minus, prometovao je čak 1,1 milion KM. “Zrak” Sarajevo prometovao je 1.032.486 KM, a TRZ Hadžići 274.881 KM.

Kad je u pitanju planirana proizvodnja za 2018. godinu, najviše se, ipak, očekuje od “Igmana”, i to 128.174.605 KM, a od “Unis Ginexa” 47 miliona KM.

Kičma privrede

Džindić: Sinonim za uspješnost

Nermin Džindić, ministar energije u Vladi Federacije, rekao je za “Avaz” da “ovi rezultati pokazuju da radimo ispravno i da smo na pravom putu”.

- Ovo je dokaz da je namjenska industrija postala kičma naše privrede i sinonim za uspješnost – rekao nam je Džindić.

Biznis.ba / Avaz