Prognoze

Ubrzavanje rasta prihoda: Netflix će podići cijene pretplate?

Autor: Biznis.ba
Ubrzavanje rasta prihoda: Netflix će podići cijene pretplate?
Foto: Biznis.ba

Netflix bi, prema analitičarima USB Securitiesa, mogao podići cijene svojih pretplata 2024. godine, a tim potezom bi ubrzao rast prihoda i zarade.

Analitičari predvođeni Johnom Hodulikom predviđaju povećanje cijena ove godine, što bi, uz rast prihoda od oglasa i porasta broja pretplatnika, trebalo povećati ukupan rast prihoda kompanije za 15% u 2024., u usporedbi sa rastom od 7% u 2023.

Iako Netflix nije službeno najavio planove za povećanje cijena pretplate u 2024., suizvršni direktor Greg Peters nije isključio tu mogućnost, prenosi Variety.

On je objasnio financijsko stanje kompanije tokom poziva o zaradi za četvrto tromjesečje 2023., napomenuvši da su prošle godine odgodili povećanje cijena kako bi se fokusiraliu na uvođenje programa dijeljenja plaćanja u pojedinim zemljama.

Sada, nakon što je taj program uspješno uveden, Netflix planira nastaviti sa svojim standardnim pristupom povećanja cijena, što je već uspješno provedeno u SAD-u, UK-u i Francuskoj.

"Te su promjene prošle bolje nego što smo predviđali", istakao je Greg Peters tokom razgovora o zaradi.

Peters je naglasio da će Netflix nastaviti pratiti tržišne uslove u različitim zemljama kako bi procijenio pravi trenutak za eventualno povećanje cijena, ciljajući na održavanje pozitivnog zamaha i investiranje u nove filmove, serije i igre za korisnike.