traje od 13. septembra

Uprava Boeinga obustavlja pregovore o štrajku

Autor: Biznis.ba
Uprava Boeinga obustavlja pregovore o štrajku
Foto: X

Štrajku u američkom proizvođaču aviona Boeingu koji traje od sredine septembra ne nazire se kraj. Nakon što je najveći sindikat firme optužio upravu da nije spremna poboljšati prijedlog novog četverogodišnjeg kolektivnog ugovora, vlasti su povukle ponudu i prekinule pregovore o štrajku.

Međunarodno udruženje strojara, koje predstavlja oko 33.000 zaposlenika u Boeingu, pokrenulo je 13. septembra štrajk jer nije zadovoljno prethodnim prijedlogom novog kolektivnog ugovora, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Od tada su održana tri kruga pregovora.

"Naš tim pregovarao je u dobroj vjeri i dao nove i poboljšane prijedloge, uključujući povećanja neto isplata i penzija, s ciljem postizanja kompromisa", rekla je glavna operativna direktorica Boeinga Stephanie Pope.

Prema njezinim riječima, sindikat te prijedloge nije ozbiljno razmatrao. “Umjesto toga, postavio je zahtjeve o kojima se ne može pregovarati, jer više nisu prihvatljivi ako želimo ostati konkurentna firma. S obzirom na to, daljnji pregovori u ovom trenutku nemaju smisla te smo ponudu povukli”, objasnio je Papa.

Bez obzira na to, Boeing ostaje predan pronalaženju rješenja i surađivat će sa sindikatom kada bude spreman iznaći rješenja koja bi očuvala firmu, rekla je. Otkrila je i da je štrajk već ozbiljno pogodio poslovanje firme, ali i njihove kupce, prenosi SEEbiz.

Sindikat je u međuvremenu upozorio da najnovija ponuda Boeinga, koja predviđa povećanje neto isplata za 30 posto u sljedeće četiri godine, nije dovoljna. Prethodni prijedlog predviđao je povećanje od 25 posto, ali su ga radnici velikom većinom odbili, podsjetili su.

Sindikat traži povećanje plaća za 40 posto. Zaposlenici proizvođača zrakoplova pristali su na zamrzavanje nekoliko puta u protekloj deceniji i ponekad su zarađivali manje od kuhinjskog osoblja u restoranu s hamburgerima, kritizira sindikat.

Posljednji prethodni štrajk u Boeingu bio je 2008., trajao je 57 dana i stajao tvrtku oko 2 milijarde dolara, prema analitičarima.