nakon 16 godina

Više od 30.000 radnika Boeinga prijeti štrajkom

Autor: Biznis.ba
Više od 30.000 radnika Boeinga prijeti štrajkom
Foto: Earns Boeing

Više od 30.000 radnika Boeinga moglo bi stupiti u štrajk tokom ovog mjeseca.

Ugovor između Boeinga i Međunarodnog saveza strojobravara (IAM) istječe 12. septembra u 23:59 sati. Bez novog ugovora, radnici koji izrađuju njegove avione u saveznoj državi Washington započet će prvi štrajk u firmi u posljednjih 16 godina.

A trenutno, šanse za dogovor ne izgledaju dobro, prema riječima šefa lokalnog sindikata.

“Daleko smo jedno od drugoga po svim glavnim pitanjima – platama, zdravstvenoj skrbi, mirovinama, slobodnom vremenu”, rekao je Jon Holden, predsjednik IAM Distrikta 751, za CNN prošle sedmice.

Obje strane naglašavaju da žele postići dogovor bez štrajka. No, ljutnja članova sindikata zbog nedavnih ustupaka u ugovorima i teškoća u firmi mogla bi otežati postizanje tog dogovora u kratkom vremenu koje preostaje.

“Nastavljamo pregovarati u dobroj vjeri, fokusirajući se na teme koje su važne našim zaposlenicima i njihovim porodicama. Uvjereni smo da možemo postići dogovor koji balansira potrebe naših zaposlenika i poslovne stvarnosti s kojima se suočavamo kao firma”, navodi se u izjavi Boeinga.

No, Holden je rekao da bilo koji dogovor koji može pridobiti podršku običnih članova sindikata mora povratiti neke od ustupaka koje je sindikat napravio u dva prethodna sporazuma od 2008. godine, prenose Financije hr.

U oba slučaja sindikat se osjećao prisiljenim pristati na ustupke, uključujući povećane doprinose članova za zdravstveno osiguranje i gubitak tradicionalnih penzionih planova, kako bi izbjegao gubitak hiljadu radnih mjesta.

Boeing je prijetio da će izgraditi objekte bez sindikata za proizvodnju modela 737 Max i 777X. Firma ima jednu fabriku za model 787 Dreamliner u Južnoj Karolini bez sindikalne radne snage, ali je odustala od planova za dodatne objekte bez sindikata kao dio tih dogovora.