Kompanije

Vlade FBIH i ZDK formiraju fond za pomoć radnicima Krivaje

Autor: Biznis.ba
Vlade FBIH i ZDK formiraju fond za pomoć radnicima Krivaje
Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Vlada Federacije BiH formirat će poseban fond za socijalnu pomoć za 560 bivših radnika Privrednog društva „Krivaja“ Zavidovići, dok se čeka ishod sudskog postupka po tužbi za raskid privatizacijskog ugovora između IP „Krivaja“ i Ortačke grupe - zaključak je sastanka predstavnika radnika Krivaje sa delegacijom Vlade ZDK na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem. Sastanku u Zavidovićima prisustvovali su ministri pravosuđa i uprave te rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Mirnes Bašić i Nurđehan Šahinović, kao i savjetnik federalnog premijera Hasan Ganibegović.

„Vlada ZDK obezbjedila je 100.000 KM, a Vlada FBiH 200.000 KM koje ćemo staviti na raspolaganje Općini Zavidovići, odnosno Centru za socijalni rad. Vjerujem da ćemo na ovaj način pomoći radnicima da prevaziđu materijalne probleme do konačnog rješenja“, rekao je premijer Galijašević.

Radnici su duže od dvije godine bez posla, a većina je već prestala da prima novčanu naknadu Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona.

Sastanak je održan uoči sutrašnjeg ročišta na Općinskom sudu u Zenici po tužbi Razvojne banke FBiH protiv privrednog društva „Krivaje Mobel“ za ništavost Ugovora o preuzimanju i reprogramu kreditnih obaveza, na osnovu kojeg je Ortačka grupa stekla pravo vlasništva nad imovinom „Krivaje“. Radnici su iznijeli niz primjedbi na rad pravosuđa, posebno Općinskog suda u Zenici, ali su im članovi Vlade ZDK objasnili da nemaju ingerencije da utiču na rad suda.

Biznis.ba