Kompanije

Volkswagen privremeno obustavlja proizvodnju svog najpopularnijeg modela

Autor: Biznis.ba
Volkswagen privremeno obustavlja proizvodnju svog najpopularnijeg modela

Njemački proizvođač primoran je da privremeno obustavi proizvodnju svog najprodavanijeg modela T-Roc, a razlog je nestašica dijelova prouzrokovana poplavama u Sloveniji.

Prema zvaničnim prodajnim rezultatima, Volkswagen T-Roc je ne samo najprodavaniji automobil njemačke kompanije na evropskom tržištu, već i jedan od najpopularnijih automobila u Evropi uopšte, piše "Nova.rs".

Uzimajući u obzir tu činjenicu, sasvim je jasno da čelnici Volkswagena nisu presrećni što su morali da privremeno pauziraju proizvodnju T-Roca u Autoeuropa fabrici koja se nalazi u portugalskom gradu Setubal.

Prema njemačkoj agenciji "DPA", razlog obustave proizvodnje je nedostatak dijelova za motore. Ova agencija došla je do internog dopisa koji je poslat radnicima u fabrici blizu Lisabona. Kompaktni krosover T-Roc, koji je takođe dostupan i kao kabriolet, neće se proizvoditi nekoliko nedjelja, počevši od prve polovine septembra.

Volkswagen je prošle godine proizveo 231.000 primjeraka modela T-Roc, a špijunske fotografije su otkrile da se uveliko testira druga generacija. Proizvođač iz Volfsburga je još ranije najavio da će T-Roc biti među posljednjim novim automobilima koji će u ponudi imati motore sa unutrašnjim sagorijevanjem.

DPA smatra da će i proizvodnja drugih modela biti ugrožena zbog nedostatka komponenti za motore. Vjeruje se da su poplave u Sloveniji uticale na dobavljača koji proizvodi dijelove za T-Roc. S obzirom da ovaj krosover C-segmenta dijeli MQB platformu sa mnogim drugim vozilima Volkswagena, postoji rizik da bi ista sudbina mogla da zadesi i proizvodnju drugih automobila, prenose nezavisne.

(Biznis.ba)