Predsjednik VTK

Vuković: Iskustva Bugarske u poljoprivredi i turizmu zanimljiva su kompanijama u BiH

Autor: Biznis.ba
Vuković: Iskustva Bugarske u poljoprivredi i turizmu zanimljiva su kompanijama u BiH
Vjekoslav Vuković

Iskustva Bugarske u poljoprivrednoj proizvodnji i jačanju turizma zanimljiva su kompanijama u Bosni i Hercegovini, rekao je za bugarsku novinsku agenciju BTA predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

- Željeli bismo se fokusirati na poljoprivrednu proizvodnju s obzirom na veliko iskustvo Bugarske u ovoj industriji. Turizam je također od posebnog interesa, bilateralno - rekao je Vuković koji je posjetio Sofiju, gdje se sastao s predstavnicima Bugarske trgovinsko-industrijske komore.

Rekao je da Bosna i Hercegovina ima oko 17.000.000 hektara obradive zemlje, ali da obrađuje mnogo manji dio te da se može osloniti na bugarsko iskustvo i tehnologiju u poljoprivredi.

Bosna i Hercegovina izvozi u Bugarsku uglavnom metaluršku robu, žice, kablove, kao i izolirane električne vodiče. Bugarska izvozi u Bosnu uglavnom ulja od suncokreta, šafranike i sjemenki pamuka, pekarske proizvode, pečene slastice, kao i neke lijekove, prema podacima iz 2021. objavljenim na web stranici bugarskog Ministarstva privrede i industrije.

Prema Vukovićevim riječima, mineralna đubriva, proizvodi od plastike, te drugi proizvodi hemijske industrije iz Bugarske su traženi u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, vanjskotrgovinska razmjena između Bugarske i Bosne i Hercegovine nije na zadovoljavajućoj razini. Prema bugarskom ministarstvu privrede, u 2021. godini robna razmjena između dviju zemalja dosegla je 122 miliona eura, što predstavlja rast od gotovo 20 posto, pri čemu je uvoz iz Bosne i Hercegovine iznosio oko 30 miliona eura. Vuković smatra da bi bilateralna vanjskotrgovinska razmjena mogla biti puno obimnija.

Brojni su pojedinačni zahtjevi bosanskohercegovačkih kompanija za saradnju s Bugarskom. Interesa ima za turizam, vojno-industrijsku proizvodnju, metalopreradu, kazao je, dodavši da će se sastati s predstavnicima kompanija iz odbrambenog sektora, vinarstva i proizvodnje namještaja.

Vuković je naglasio da je u planu i osnivanje Vijeća za saradnju koje bi se najmanje jednom godišnje sastajalo u Bosni i Hercegovini ili Bugarskoj. Ovo vijeće će proučavati interese kompanija iz obje zemlje. Neće biti organizovane velike izložbe, već ekonomski forumi po sektorima, precizirao je.

Vuković je istaknuo i da postoji šansa da Bugarska postane zemlja partner za izdanje najvećeg bosanskohercegovačkog sajma – Međunarodnog sajma privrede u Mostaru 2025. godine.