evropski zračni prijevoznik

Wizz Air prognozira veću dobit, vratio se profitabilnosti nakon tri godine

Autor: Biznis.ba
Wizz Air prognozira veću dobit, vratio se profitabilnosti nakon tri godine
Foto: X

Evropski niskotarifni zračni prijevoznik Wizz Air prognozirao je u četvrtak veću godišnju dobit zahvaljujući snažnom ljetu i snažnoj potražnji za putovanjima, nakon što je nakon tri godine dostigao godišnju neto dobit.

Rezultati mađarskog Wizza dolaze usred niza mješovitih rezultata evropskih zračnih prijevoznika jer su troškovi porasli, ali očekivano rekordno ljeto u putovanjima vjerovatno će povećati prihode jer potrošači od pandemije daju prednost potrošnji na odmoru.

Zračni prijevoznik je imao koristi od održive potražnje čak i dok se nosio s izazovima uključujući otkazivanje letova zbog sukoba na Bliskom istoku, inspekcije motora zbog kojih su dijelovi njegove flote prizemljeni i prekid kontrole zračnog prometa.

Wizz Air je izvijestio o neto dobiti od 365,9 miliona eura (395,90 miliona dolara) za godinu koja je završila 31. marta, u poređenju s neto gubitkom od 535 miliona eura godinu ranije. To je u poređenju s konsenzusom koji je sastavila firma od 350,8 miliona eura.

Vazdušnoplovna kompanija očekuje neto prihod u tekućoj godini u rasponu od 500 do 600 miliona eura, s prihodima na svakom dostupnom kilometru sjedišta u visokim jednošifrenim lozinkama, prenosi SEEbiz.

"Dok ulazimo u F25, potražnja za zračnim prijevozom ostaje snažna, bez znakova smanjenja u bliskoj budućnosti, podržavajući okruženje većeg prinosa budući da su kapaciteti u cijeloj industriji i dalje ograničeni", rekao je izvršni direktor Jozsef Varadi u izjavi.