postignut dogovor

Zaposlenici Samsunga u Indiji prekinuli štrajk nakon više od mjesec dana

Autor: Biznis.ba
Zaposlenici Samsunga u Indiji prekinuli štrajk nakon više od mjesec dana
Foto: Pexels

Zaposlenici u fabrici južnokorejskog tehnološkog diva Samsung Electronics u Indiji postigli su dogovor s predstavnicima firme i prekinuli štrajk koji je trajao više od mjesec dana, javlja španska novinska agencija EFE.

Uprava im je obećala više socijalnih mjera, kao i da neće kažnjavati štrajkače.

Oko 1800 radnika stupilo je u štrajk za veće plaće i bolje uvjete rada i priznavanje novog sindikata SIWU u proizvodnom pogonu u Chennaiju, u južnoj indijskoj državi Tamil Nadu, 9. septembra, a vratit će se na posao u četvrtak prema postignutom dogovoru , rekao je za EFE predsjednik sindikata E. Muthukumar.

Ministar spomenute savezne države nadležan za industriju Thalikottai Rajaa najavio je da su zaposlenicima Samsunga obećane više socijalnih mjera. Nije pojasnio kakve, ali je sažeo obećanje vlasti da štrajkaše neće kažnjavati.

Štrajk, koji je organizirao SIWU, inače je utjecao na Samsungovu proizvodnju u južnoj Indiji. Južnokorejski tehnološki div ima nekoliko tvornica u zemlji, a ona u Chennaiju druga je najveća, koja proizvodi proizvode poput klima uređaja, frižidera i mašina za veš, piše SEEbiz.

Krajem septembra neki sindikalni čelnici završili su privremeno uhapšeni.

Posljednjih mjeseci Samsung Electronics se također suočio sa sličnim štrajkovima u svojoj zemlji Južnoj Koreji.