Degutantno

Zara još jednom razbjesnila javnost, nakon muslimana sada su uvrijedili kršćane

Autor: Biznis.ba
Zara još jednom razbjesnila javnost, nakon muslimana sada su uvrijedili kršćane
Foto: Ilustracija / Telegraf

Eparhija Malage u Španiji razmatra tužbu protiv širenja reklame modnog brenda ZARA koja koristi crkvene simbole i elemente Strasne sedmice.

Eparhija je tokom vikenda izdala saopštenje u kojem upozorava na "ozbiljno kršenje vjerskih osjećanja" u muzičkom spotu modne marke Zara, prenosi KNA.

Video prikazuje nekoliko oskudno odjevenih ženskih i muških modela koji poziraju za modni brend na više lokacija u provinciji Malaga. Nekoliko crkava poslužilo je kao pozadina reklame, uključujući i katedralu u Malagi, prenosi Hercegovina.

U jednoj sceni prikazana je žena u kratkoj bijeloj haljini koja kao manekenka ide ka Gospinom liku. U kasnijoj sceni, on se klanja Gospi i ljubi joj ruku.

Eparhija tvrdi da su kompanija Zara i producenti reklamnog videa instrumentalizovali svijeta mjesta u čisto komercijalne svrhe. Osim toga, crkvene vlasti nisu dale dozvolu za snimanje. Zbog toga u eparhiji razmišljaju o "neophodnim zakonskim mjerama".

Inače, prošle sedmice, Rihanna je zapanjila mnoge kada je pozirala za naslovnicu jednog magazina, na kojoj je obučena kao časna sestra. Takođe poznata glumica Sydney Sweeney nedavno je "zasijala u filmu" (kao potajno trudna sestra) koja se bori za život u italijanskom samostanu.

U svijetu mode, sestre su dugogodišnji izvor inspiracije za dizajnere. Tokom svog radnog vijeka kao kreativnog direktora Diora, John Galiano je 2008. godine kreirao kolekciju Haute Couture sa šiljastim marama koje podsjećaju na one koje su nosile časne sestre 1950-ih.

Također, ponovo je bio pogođen božanskim nadahnućem 2019. godine, kada je poslao modele niz pistu u Maison Margiela u bijelim i crnim platnenim velom. Klasičnu siluetu su takođe iznova osmišljavali, između ostalih, Schiaparelli, Marine Serre, Emilia Vickstead i Vakuera. Nedavno je Bella Hadid prošetala pistom Coperni jesen-zima 2022. noseći pokrivala za glavu koja podsećaju na monahinje, prenosi CNN.

Podsjetimo, kompanija ZARA je prije nekoliko mjeseci razbjesnila kompletan islamski svijet degutantnim objavama novih kreacija koje su mnogi poistovjetili sa zločinima u Gazi koje provodi Izrael.