Kompanije

Željeznice RS planiraju dobit od 84 KM u ovoj godini

Autor: Biznis.ba
Željeznice RS planiraju dobit od 84 KM u ovoj godini
Foto: Željeznice RS

Željeznice RS planiraju da u ovoj godini ostvare skromnu dobit od 84 marke, nakon čega najavljuju poslovni preporod za narednu i 2026. godinu, gdje bi dobit trebala biti veća od deset miliona maraka.

Oni svoj optimizam grade na procesu restrukturiranja koji je u toku, a u kojem je Vlada preuzela obaveze “Željeznica” po osnovu inostranih kredita, a koje će se konvertovati u kapital, piše Capital.ba.

“Realizacija projekta restrukturisanja dovešće i do smanjenja troškova poslovanja, a kroz optimizaciju poslovanja i informatizaciju društva. Konačan rezultat trebao bi se ogledati u sposobnosti “Željeznica” da budu finansijski stabilne, kao i u kvalitetu pruženih usluga, što će u značajnoj mjeri povećati konkurentnost ovog javnog preduzeća”, stoji u planu poslovanja za period 2024. – 2026. a koji će se naći pred akcionarima preduzeća na sjednici početkom marta.

Kad je riječ o finansijskom planu, poslovni prihodi preduzeća u ovoj godini bi trebali iznositi 81,1 milion KM, a u naredne dvije godine 95,7 i 97 miliona maraka, dok su rashodi za sve tri godine na istom nivou od oko 86,8 miliona KM.

Po pitanju prodaje učinka, prevoza putnika i robe planira se skroman rast prihoda do dva odsto, ali preduzeće računa na značajne prilive od subvencija koje su u 2024. godini 19,6 miliona KM, a u 2025. i 2026. godini preko 38 miliona KM.

Najveći troškovi u radu “ŽRS-a” su plate i naknade radnika, a imaju tendenciju rasta i kreću se od 48,5 miliona KM u ovoj do 52 miliona KM u 2026. godini.

Kada je riječ o zaposlenima, njih je na evidenciji preduzeća krajem prošle godine bilo 1.814, dok je za naredne dvije u planu da ih bude 2.098.

U „Željeznicama“ tvrde da se svako zapošljavanje sprovodi u saglasnost nadležnih.

„U toku 2023. godine izvršen je prijem neophodnih radnika na izvršne poslove po raspisanom javnom oglasu, odobrenom od strane Vlade i Svjetske banke, pod čijim nadzorom „Željeznice“ posluju dok traje postupak restrukturisanja. U narednom planskom periodu planiran je novi prijem radnika na izvršne poslove“, stoji u planu poslovanja.

Podsjećamo, Rješenjem Okružnog privrednog suda u Doboju iz marta 2020. godine otvoren je postupak restrukturisanja preduzeća, a krajem te godine prihvaćen je i plan finansijskog i operativnog restrukturisanja.

Postupak podrazumijeva finansijsko i vlasničko restruktruisanje, restrukturisanje radne snage i organizaciono restrukturisanje.

U toku je vlasničko restrukturisanje odnosno konverzija obaveza po osnovu inostranih kredita u kapital, te prelazak željezničke infrastrukture i imovine operatera iz vlasništva Željeznica u vlasništvo Republike Srpske.