Kontra efekat

Presuda pojačala donacije Trumpovoj kampanji

Autor: Biznis.ba
Presuda pojačala donacije Trumpovoj kampanji
Foto: X

Bivši američki predsjednik Donald Trump i Republikanski nacionalni odbor (RNC) prikupili su 141 milion dolara u maju, rekli su zvaničnici kampanje, a donacije su očigledno porasle zbog presude za tajnu isplatu novca, u kojoj je Trump proglašen krivim.

Trumpova kampanja je u saopštenju za javnost navela da su 53 miliona dolara, više od trećine ukupnog iznosa, uplaćena u roku 24 sata nakon što je njujorška porota proglasila Trumpa krivim prema sve 34 tačke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije.

Ta presuda načinila je Trumpa prvim aktuelnim ili bivšim predsjednikom u historiji SAD-a koji je osuđen za krivično djelo.

Brojka koju je objavio Trumpov tim gotovo je dvostruko veća od ukupnog iznosa od 76 miliona za mjesec april.

Tim vjerovatnog republikanskog kandidata rekao je da je veliku dobit podstaklo više od dva miliona donacija u prosječnom iznosu od 70,27 dolara, pri čemu je jedna četvrtina donatora prvi put donirala Trumpovoj trci protiv američkog predsjednika Joea Bidena.

Presuda ‘razbjesnila i motivisala’ Amerikance

Trumpova kampanja je saopštila da je to izraz podrške bivšem predsjedniku zbog presude koja je “razbjesnila i motivirala Amerikance iz svih sfera života”, prenosi Bankar me.

“Nažalost po demokrate, njihova namještena politička operacija se izjalovila na istorijski način, a republikanci su u jačoj poziciji nego ikada da pobijede Joea Bidena i učine Ameriku ponovno velikom izborom predsjednika Trumpa 5. novembra”, rekli su predsjednik RNC-a Michael Whatley i potpredsjednica Lara Trump u izjavi.

Trumpova kampanja u aprilu je prvi put donacijama nadmašila Bidenovu, koja je prikupila oko 51 milion dolara.