Marketing

Savjeti za čišćenje: Evo kako da produžite životni vijek elektronskim uređajima

Autor: Biznis.ba
Savjeti za čišćenje: Evo kako da produžite životni vijek elektronskim uređajima
Promo

Mobilni telefoni, tableti, televizori i mnogi drugi elektronski uređaji koji su postali neizostavan  dio naše svakodnevice  zahtijevaju pažljivo održavanje i čišćenje kako bismo izbjegli neželjene posljedice poput površinskih oštećenja ili čak ozbiljnijeg kvara.

Mobilni telefon i tablet

Mobilni telefoni i tableti su, kako je McLuhan rekao - produžetak naših ruku, ali koliko često razmišljamo o njihovom održavanju? Stručnjaci ističu da je redovno čišćenje ovih uređaja ključno, ali upozoravaju na potrebu korištenja odgovarajućih sredstava. Izbjegavajte sredstva za čišćenje domaćinstva, jak alkohol i kiseline, jer mogu nanijeti štetu premazu ekrana i kućištu uređaja. Preporučuje se korištenje posebnih sredstava, poput tečnosti i maramica, namijenjenih baš za čišćenje ekrana i dezinfekciju, ili jednostavno blago navlažene mikrofiber krpe.

Televizor i monitor

Televizori i monitori su često zanemareni kada je čišćenje u pitanju, a zapravo su pravi magnet za prašinu. Prije nego što posegnete za čistom krpom, obavezno isključite uređaj iz struje. Kako ne biste oštetili ekran, koristite mikrofiber krpu i izbjegavajte papirne ubruse, obične kuhinjske krpe ili bilo šta drugo što može sadržati abrazivne čestice. Važno je koristiti specijalizirana sredstva za čišćenje ovih površina ili destilovanu vodu. Izbjegavajte kućne hemikalije koje mogu oštetiti površinu monitora i/ili televizora.

Periferni uređaji

Tastature, miševi i drugi mali ali važni uređaji, također zaslužuju posebnu pažnju. Kompresovani zrak može biti koristan za uklanjanje prašine, dok se nečistoće mogu obrisati blago navlaženom krpom. Ovdje je ključna riječ pažljivo, kako ne biste oštetili dijelove uređaja i tako umanjili vijek ili oslabili funkcije uređaja.

Uređaj koji se ne čisti

Ukoliko ste ikada koristili bezdimne uređaje koji ne sagorijevaju, već zagrijavaju duhan, onda znate da je neophodno redovno čistiti držač patrona. Međutim, to nije slučaj kod najnovijih IQOS ILUMA uređaja koji nemaju oštricu. Zahvaljujući SMARTCORE INDUCTION SYSTEM tehnologiji, koja pomoću elektromagnetne indukcije zagrijava duhan unutar posebnih duhanskih patrona, oštrica za zagrijavanje duhana je eliminisana. Patrone više nije potrebno probijati prilikom postavljanja, a to znači da ostataka duhana više nema, kao ni potrebe da se držač čisti.

*Treba napomenuti da ovi uređaji sadrže nikotin, pa se preporučuje samo za odrasle pušače koji nisu spremni da odustanu od nikotina i duhana.