tržišno djelovanje

Sponzorstvo EURO 2024: Kineski brendovi preuzimaju svjetsku scenu

Autor: Biznis.ba
Sponzorstvo EURO 2024: Kineski brendovi preuzimaju svjetsku scenu
Foto: Ilustracija

Dok ljubitelji fudbala širom Njemačke doživljavaju uzbuđenje, slavlje i razočaranje prateći poteze svojih sunarodnjaka na terenu, globalne kompanije koriste ovaj mjesec za ulaganje i povrat znatnih finansijskih sredstava. Među najzastupljenijima na EURO 2024 ističu se one iz udaljenih zemalja.

Pet od 13 službenih globalnih sponzora EURO 2024. dolazi iz Kine: proizvođač električnih i hibridnih vozila BYD, fintech firma Ant Group, te dobro poznati Evropljanima AliExpress, Vivo i Hisense. Ove firme namjeravaju iskoristiti svoje partnerstvo s prvenstvom kako bi proširile svoje tržišno djelovanje i ojačale prisutnost na postojećim tržištima. Ova strategija je dokazano uspješna: nakon što je postao sponzor EURA 2016., Hisense je zabilježio porast prihoda od 83 posto na stranim tržištima, rast prodaje na evropskom tržištu povećao se za 35 posto, dok je prodaja u domaćoj zemlji, Francuskoj, porasla tri puta.

Prepoznavanje brenda
U osnovi marketinške strategije, osim što omogućuje brzo i efikasno dosezanje globalne publike, EURO je također simbol uzbuđenja, vrhunskog sporta i globalne konkurentnosti. Stoga firme mogu iskoristiti priliku da svoje brendove povežu s ovim pozitivnim atributima, što može značajno unaprijediti njihov imidž. Kineskim firmama pruža se izvanredna šansa da podignu svijest o svojim brendovima i potencijalno povećaju prodaju među 450 miliona građana Evrope, prenosi Financa. U skladu s tim, nije iznenađujuće što su svi sponzori ponudili različite aplikacije i online aktivnosti kako bi privukli potrošače i potaknuli ih da sudjeluju unoseći svoje lične podatke.

Guy-Laurent Epstein, direktor marketinga UEFA-e, izjavio je kako se predviđa da će EURO 2024. donijeti povećanje prihoda od 25 posto u odnosu na prethodno izdanje iz 2020. godine. A ukupan broj gledatelja bi mogao premašiti 5 milijardi.

Čini se da se ova kineska marketinška strategija već isplati, posebno na njihovom “domaćem” terenu. Na kineskoj platformi Weibo aktivno se raspravlja o “kineskim kompanijama koje se šire globalno”. Što je privuklo više od 100 miliona pregleda i desetke tisuća komentara. Mnogi primjećuju da je “vidjeti toliko poznatih firmi kao da gledate kinesku Super ligu.”

Ovo je prvi put da je EURO primijenio tehnike virtualnog oglašavanja u stvarnom vremenu, koje mogu zamijeniti tradicionalne reklame na LED zaslonima oko terena s prilagođenim ekranima ciljanim prema određenim tržištima tokom prijenosa uživo. Uvođenje ove nove tehnologije otvorilo je nove perspektive za razvoj tržišta na UEFA-inim događanjima. Na primjer, Ant Group kao glavni sponzor Eura 2024. predstavio je kineskoj publici na kineskom jeziku svoje brendove poput Alipaya i Ant Fortune. Dok je globalne brendove poput Alipay+, WorldFirst i Anta promovirao međunarodnim gledateljima na engleskom i njemačkom jeziku.

EURO 2024 predstavlja strateški potez za kineske kompanije
Međutim, ulaganje u sportske događaje zahtijeva više od dubokog džepa. Potrebna je dugoročna predanost kako bi se uskladila reputacija firme s imidžom događaja koji se sponzorira. Primjerice, Rakuten, japanski lider u e-trgovini i internet uslugama, uložio je značajna sredstva u međunarodna sportska sponzorstva kako bi izgradio globalni brend. Osim ugovora vrijednog 220 miliona eura s FC Barcelonom, Rakuten je postavio svoj logo na dres NBA momčadi Golden State Warriors, te postao ekskluzivni partner za prijenose utakmica u Japanu, jačajući prisutnost na ključnim tržištima poput SAD-a i Azije. Također, Rakuten posjeduje japanski profesionalni bejzbol tim, Tohoku Rakuten Golden Eagles, i nogometni klub Vissel Kobe. Što pokazuje da firma razumije kako ulaganje u sport zahtijeva dugoročnu posvećenost, a ne samo kratkoročne povrate.

Kao cjelina, sponzoriranje EURA 2024. predstavlja strateški potez za kineske firme. To im omogućuje da dosegnu novu publiku, izgrade svoj imidž i pozicioniraju se kao ključni igrači na globalnom tržištu, konkurentni brendovima iz SAD-a i Evrope. Očekuje se daljnja saradnja kineskih firmi s sportskim takmičenjima, što će kapitalizirati prilike međunarodnih potrošača i poslovnih partnera te potaknuti rast prihoda. Ostvarivanje uspjeha zahtijeva dugoročno ulaganje, pažljiv odabir partnerstava i integraciju brendova s sportskim organizacijama. Ukratko, kineske firme rastu iz svog regionalnog identiteta prema globalnom priznanju. Što je dugotrajan proces sličan maratonu, a ne kratkotrajnoj utrci.