Objavio izborni štab

Trump u kampanji finansijski zaostaje za Bidenom: Na oglase potrošio veći iznos od prikupljenog

Autor: Biznis.ba
Trump u kampanji finansijski zaostaje za Bidenom: Na oglase potrošio veći iznos od prikupljenog
Donald Trump i Joe Biden / Ilustracija - Biznis.ba

Nakon prikupljanja novca u januaru, Donald Trump financijski još više zaostaje za Joeom Bidenom, pošto je više potrošio na oglase i ostale troškove nego što je prikupio od donatora, pokazuju dokumenti.

Trump je na kraju prošlog mjeseca imao nešto više od 30 miliona dolara nakon uspješnih republikanskih predizbora u Iowi i New Hampshireu, što je manje od oko 33 miliona dolara mjesec dana ranije, objavio je njegov izborni štab u dokumentima saveznom izbornom povjerenstvu, prenosi HINA.

Biden, koji vodi lakšu utrku za nominaciju Demokratske stranke, objavio je u dokumentima dostavljenima povjerenstvu da je januar završio sa 56 miliona dolara u odnosu na 46 miliona u decembru prošle godine.

Trumpov štab je objavio da je u januaru prikupio 8,8 miliona dolara, a potrošio više od jedanaest miliona, uključujući više od pet miliona dolara na oglase i poštu.

Bidenova kampanja je u januaru prikupila 15 miliona dolara i potrošila nešto manje od šest miliona. Kada se zbroje računi kampanje s ostalim izbornim računima u Demokratskoj stranci, Biden je skupio ukupno 130 miliona dolara.

Trump je ranije pokazao da može pobijediti na izborima i kada njegovi suparnici troše više od njega, kao što je bio slučaj s Hillary Clinton 2016. Prema nacionalnim anketama Trump i Biden su u tijesnoj utrci i u novembru se očekuju neizvjesni izbori.