Victimes & Citoyens

U Francuskoj pokrenuta kampanja pod nazivom "Vozite kao žene"

Autor: Biznis.ba
U Francuskoj pokrenuta kampanja pod nazivom "Vozite kao žene"
Foto: X

Francusko udruženje za bezbjednost na putevima je pokrenulo zanimljivu kampanju pod nazivom ‘Vozite kao žene‘ s ciljem smanjenja broja smrtnih slučajeva u saobraćaju.

Victimes & Citoyens, udruženje posvećeno podršci žrtvama saobraćajnih nesreća, pokrenulo je kampanju kojom pokušava da sruši mit da su muškarci bolji vozači od žena.

Prema podacima francuske agencije za bezbjednost drumskog saobraćaja (u periodu 2022.-2023.), otkriveno je da 84 posto smrtonosnih nesreća uzrokuju muškarci.

Prema izvještaju francuske vlade, 2022. godine, na putevima u Francuskoj je poginulo 3550 osoba, prenosi Jutarnji.hr.

‘Brojke su jasne: ako želite da ostanete živi za volanom, najbolja stvar za muškarce je da se ponašaju poput žena‘, navodi se na sajtu udruženja.

Victimes & Citoyens također navodi podatke koji pokazuju da 88 posto mladih vozača strada zbog greške muškaraca, 93 posto pijanih vozača koji učestvuju u nesrećama su muškarci, a žene imaju osam puta manju vjerovatnoću da će doživjeti smrtonosnu nesreću na putu od svojih muških kolega.

‘Statistički posmatrano, ponašanje za upravljačem poput žena znači samo jednu stvar - život, objavilo je udruženje.

Kampanja podizanja svesti odvijat će se na štampanim i digitalnim platformama.

U SAD-u, prema Insurance Institute for Highway Safety, broj poginulih muškaraca u nesrećama bio je dvostruko veći od broja poginulih žena u nesrećama gotovo svake godine između 1975. i 2021.

Institut tvrdi da se to može pripisati muškarcima koji obično voze više kilometara od žena, ali je također vjerovatnije da će se upustiti u rizične vozačke poteze poput prebrze vožnje, nevezivanja sigurnosnog pojasa i vožnje pod utjecajem alkohola.

Historijski gledano, muškarci su se suočavali s višim premijama osiguranja jer ih osiguravajuća društva vide kao veći rizik.