Vrhunac marketinga

Video: Najbolje reklame ovogodišnjeg Super Bowla

Autor: Biznis.ba
Video: Najbolje reklame ovogodišnjeg Super Bowla
Foto: Biznis.ba

Super Bowl je ultimativna američka umotvorina koja savršeno spaja sve ono što Ameriku čini Amerikom. 

Od igre, koja je mješavina ragbija i američkog nogometa, do spektakularnih muzičkih nastupa koji su gotovo jednako važni kao i sam sportski događaj te reklama koje se ne samo u SAD-u već i širom svijeta tretiraju kao vrhunske marketinške prilike.

Očito je da sekunda oglašavanja na Super Bowlu ima astronomsku cijenu od 233 hiljade dolara. Drugim riječima, za spot od samo 30 sekundi, neko će iskeširati čak sedam miliona dolara. Uprkos ovom ogromnom trošku, ovaj podivljali konzumerizam očito pali, jer Super Bowl u Americi postaje sve veći, a u ostatku svijeta barem donekle zanimljiv zbog muzičkih nastupa i kreativnih reklama.

Svake godine, milioni ljudi širom svijeta s nestrpljenjem iščekuju Super Bowl Sunday kako bi uživali u ovoj spektakularnoj manifestaciji. Jednako kao što se raspravlja o rezultatima na terenu, rasprave su žestoke i o tome koja je reklama ostavila najveći dojam.

Ovogodišnji Super Bowl nije bio iznimka, s brendovima koji su uložili ogromne svote novca kako bi privukli pažnju gledatelja. Od automobilskih divova do prehrambenih i tehnoloških tvrtki, svi su se trudili oduševiti publiku i opravdati uloženi novac.

Jedna od najupečatljivijih reklama ovogodišnjeg Super Bowla bila je ona brenda automobila BMW koji je odlučio predstaviti svoj revolucionarni električni model. Osim što je reklama bila vizualno atraktivna, isticala je i važnost održivosti i zaštite okoliša, što je sve više postaje ključna tema u svijetu potrošača.

Još jedna reklama koja se posebno istakla jeste za pivo Coors, za koju će Coors izdvojiti 21 milion dolara.

Čak i uz toliko izdašno spominjanje T-Mobilea, mnogi vjerovatno neće ni obratiti pažnju na to što se tačno reklamira jer uz kombinaciju dvojca iz hit-sitcoma Scrubs, Aquamana i reference na Flashdance sa zvijezdom filma Jennifer Beals, teško je uopće koncentrisati se na to da vam neki teleoperater zapravo pokušava uvaliti wi-fi. 

Ako ste pogledali scenu iz dokumentarca o Beckhamovima, vjerovatno će vam biti jasno na što se reklama referira, a bračni par nije čekao ni sekunde, već ju je u rekordno kratkom vremenu odlučio kapitalizirati. Svidjela se ljudima. 

Reklama za cold brew kafu se posebno istakla jer u njoj glavnu ulogu ima Sir Anthony Hopkins.  

U nastavku pogledajte još neke od reklama za Super Bowla.