Prvi projekti

Visoko uskoro mijenja svoj identitet

Autor: Biznis.ba
Visoko uskoro mijenja svoj identitet
Visoko

Visoko je odlučno da mijenja svoj identitet, a tome u prilog govore projekti za koje će uskoro biti raspisan tender, ali i oni koji će se uraditi u narednom periodu i predstaviti javnosti. 

Modernizacija gradske jezgre s primjesama tradicije put je kojim ide ovaj grad.

U Gradskoj upravi Visokog održan je sastanak gradonačelnika Mirze Ganića sa arhitektom Jasminom Sirčom, Jasminom Zubićem i Farukom Šahinovićem kao predstavnicima UG Setup Visoko, a razgovarano je o projektima koji su ranije pokrenuti i koji bi trebali biti pokrenuti u narednom periodu.

Strateški projekti koji su u vidu budućeg izgleda predstavljeni javnosti imaju za cilj modernizovati centar grada, ali i promijeniti identitet grada koji je sve više interesantan turistima.

"Da bi se došlo do realizacije značajih investicija neophodno je osigurati adekvatnu projektno-tehničku dokumentaciju. Kada imate istu može se smatrati da ste uradili pola posla, jer vizije i projekti se ne dobijaju na dugme. Potrebno je puno truda, rada i zalaganja, a za sve pojedinačno potrebno je vrijeme”, kazao je gradonačelnik Ganić.

Ganić je kazao da je u potpunosti završena izrada projekta rekonstrukcije ulice Alije Izetbegovića i ulice Čaršijska te da se ovih dana očekuje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

"Ranije smo uklonili ruglo oko Bijele džamije, dotrajali objekat KTK u ulici Čaršijska te objekat preko puta BH Pošte čijim uklanjanjem smo otvorili ulicu prema rijeci Fojnici. Intenzivno radimo na uljepšavanju i sanaciji fasada na objektima u vlasništvu Grada, a vidno je i da određene firme prate naše investicije, pa saniraju fasade na svojim objektima kako bi se uklopili u novi izgled našeg Visokog", kazao je.

Ističe da je asfaltiran dio ulice Branilaca Bosne i da će se uskoro asfaltirati i dio ispred Veme i da je rekonstruisana ulica Aleja šehida Resula.

"Danas smo imali prezentaciju idejnog rješenja za rekonstrukciju gradskog kina i trga Matrakčije te ulazimo u fazu izrade glavnog projekta, a duboko smo u procesu izrade idejnog rješenja za plato ispred Bijele džamije gdje je uključen i cijenjeni arhitekta Zlatko Ugljen", poručio je Ganić.

Sastanak je inicirao i nove ideje, kao što je izgradnje izletišta Luka koji bi trebao biti park s kupalištima te je uz punu podršku dogovoreno da se pripreme svi neophodni elementi potrebni za pokretanje aktivnosti za izradu idejnog i glavnog projekta.

"Visoko zaslužuje kompleks sa ovakvim sadržajem. Park bi se sastojao od tri jezera za kupanje, od kojih je jedno riječno i dva umjetna. Park bi imao dječija igrališta, rekreativne sportske terene, zelene površine uz dostupan caffe i restoran", zaključio je Ganić.