Novac

Američki dionički fondovi osjete odlive dok investitori promatraju ekonomske podatke

Autor: Biznis.ba
Američki dionički fondovi osjete odlive dok investitori promatraju ekonomske podatke
sad zastava

Američki dionički fondovi bilježili su odlive drugu sedmicu zaredom u sedam dana do 6. decembra zbog opreza investitora uoči ekonomskih podataka koji bi mogli pružiti više uvida u putanju kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Investitori su u tom periodu napustili neto 577 miliona dolara vrijednih američkih dioničkih fondova, iako je to bilo znatno manje od 3,26 milijardi dolara neto prodaje u prethodnih sedam dana.

Izvještaj o platnom spisku za novembar treba da testira da li je nedavni tržišni optimizam o nižim stopama preran. Neki analitičari predviđaju takozvani skup Djeda Mraza, predviđajući oporavak dioničkog kapitala od prognoziranog najnižeg nivoa sredinom decembra, koji je često vođen prikupljanjem poreskih gubitaka gdje investitori prodaju dionice s lošim rezultatima za porezne olakšice. Dionički fondovi velike kapitalizacije prijavili su svoj prvi sedmični odliv u posljednjih sedam sedmica, u ukupnom iznosu od 450 miliona dolara. Sredstva sa srednjom kapitalizacijom imali su odliv od 1,03 milijarde dolara, dok su mali i multi-cap fondovi ostvarili neto kupovinu od 1,2 milijarde dolara, odnosno 651 milion dolara.

Investitori su, u međuvremenu, nastavili da akumuliraju sredstva tržišta novca sedmu sedmicu zaredom jer su u te fondove uložili otprilike 54,58 milijardi dolara. Na drugim mjestima, investitori su izvukli 2,56 milijardi dolara iz fondova američkih obveznica, produživši neto prodaju na treću uzastopnu sedmicu.