MSCI indeks

Azijske berze rastu uporedo sa Wall Streetom

Autor: Biznis.ba
Azijske berze rastu uporedo sa Wall Streetom
Azijska berza / Ilustracija

Na azijskim su berzama cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer se očekuje da će iduće godine centralne banke zapadnih zemalja početi smanjivati kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,3 posto, pa je na putu dobitaka u ovoj sedmici od oko 3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,6 i 2,3 posto. U Šangaju su pak, pale oko 0,4 posto.

Tako većina azijskih berzi prati jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones ojačao 0,43 posto, na rekordnih 37.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26, a Nasdaq indeks 0,19 posto.

Na berzama i dalje vlada dobro raspoloženje jer nakon poruka čelnika Feda sa sjednice u srijedu ulagači vjeruju da je ciklus zaoštravanja monetarne politike završen i da iduće godine slijedi smanjenje kamatnih stopa.

Na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Feda ostavili su u srijedu kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto, s obzirom da inflacijski pritisci postepeno popuštaju.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da centralna banka najvjerovatnije više neće povećavati kamate i da je sada fokusirana na to „da ne pogriješi zadržavanjem kamata previsokima predugo vrijeme”.

Nakon poruka čelnika Feda, na tržištu se procjenjuje da postoji 90 posto izgleda da će centralna banka, nakon više od godinu i po dana zaoštravanja monetarne politike, u maju početi smanjivati kamate.

Uz to, čini se da će, unatoč oštrom povećanju kamata, američkoa privreda izbjeći recesiju. Na to ukazuje i jučer objavljeni podatak o neočekivanom rastu prometa u trgovini na malo u novembru.

Osim Dow Jonesa, i ostali su indeksi jučer dosegnuli nove najviše nivoe u ovoj godini.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica jučer porasle, nakon što su na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Evropske središnje banke odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjene.

Analitičari procjenjuju da je ECB, kao i Fed, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje kamata, a na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom, i to na najniži nivo u gotovo četiri mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,03 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,62 boda.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće oko 141,80 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0980 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0895 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,39 posto, na 76,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,34 posto, na 71,80 dolara.