Berza

Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao

Autor: Biznis.ba
Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao
Foto: Ilustracija

Na azijskim se berzama trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagači ne žele dodatno riskirati, s obzirom da cijene dionica rastu već mjesecima, pa su mnogi indeksi na rekordnim nivoima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,2 posto i kreće se na najvišim nivoima u osam mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju pale oko 0,4 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,3 i 0,7 posto.

Na berzama se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, kada je Dow Jones oslabio 0,41 posto, dok je S&P 500 spustio se 0,31, a Nasdaq indeks 0,27 posto.

Prošle sedmice su ti indeksi skočili više od 2 posto, što je bio njihov najveći sedmični rast u ovoj godini, nakon što su čelnici američke središnje banke ostali pri procjenama da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata.

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije u SAD-u u januaru i februaru odgoditi smanjenje kamata.

Pozitivno je na tržište utjecalo i povećanje prognoze čelnika Feda o rastu ekonomije u ovoj godini s prethodnih 1,4 na 2,1 posto.

No, sve dobre vijesti već su ugrađene u tržište, koje raste već peti mjesec zaredom. Indeksi na Wall Streetu, u Japanu, evropski STOXX 600, kao i globalni MSCI kreću se na rekordnim nivoima.

Stoga se, kažu analitičari, postavlja pitanje ima li još prostora za rast cijena dionica.

„Indeksi su skliznuli s visina koje su dostigli nakon prošlosedmično sjednice Feda. Tržište postaje sve ranjivije na korekciju cijena dionica”, kaže Sam Stovall, strateg u firmi CFRA Research.

Na valutnim je tržištima, ipak, vrijednost dolara prema korpi valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,66 bodova, prenosi Index hr.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 151,25 na 151,40 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0840 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0815 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,08 posto, na 86,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,09 posto, na 82,05 dolara.