Zagreb

Bankari objavili koliko će u 2024. rasti hrvatska ekonomija

Autor: Biznis.ba
Bankari objavili koliko će u 2024. rasti hrvatska ekonomija
EIZ

Hrvatska privreda u 2023. godini porast će za 2.3 posto, a u 2024. za 2.5 posto, dok će inflacija nakon ovogodišnjih 8.1 posto u idućoj godini usporiti na 3.6 posto, prognoze su glavnih ekonomista četiri najveće hrvatske banke u sklopu najnovijih "HUB Izgleda" objavljenih danas.

Glavni ekonomisti očekuju da će službeni podaci za 2023. godinu, kada budu objavljeni početkom iduće godine, pokazati rast realnog BDP-a po stopi od 2.3 posto, pri čemu se raspon njihovih očekivanja kreće u okviru uskog intervala između 2.1 i 2.4 posto.

Ta procjena je za nijansu niža od očekivanja drugih institucija, napominju iz HUB-a, podsjetivši da primjerice Evropska komisija očekuje rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini po stopi od 2.6 posto, isto kao i Hrvatska narodna banka (HNB).

Na rast u ovoj godini, navode, najviše su utjecale realna osobna potrošnja, s 2.4 posto, te investicije, s prognoziranom stopom rasta od 3.8 posto, što je ipak niže u odnosu na juli kada je očekivani rast investicija iznosio 5.1 posto.